Kunst og litteratur, der udfordrer grænser | Reflekterende artikel

Indledning
Hvad er kunst? For at være helt ærlig så har jeg ingen ide. Nu til dags så kan man putte en klat maling på et lærred og kalde sig selv for kunstner.

Kunst nu til dags er også blevet meget svære at forstå, fordi der er kommet så mange forskellige grene indenfor kunst.

Kunst er heller ikke noget, som kan beskrives, men derimod så skal det mærkes og føles. Jeg har prøvet at tage initiativ til at lære lidt mere om kunst

derfor tog mig og min familie til Århus sidste år for at se de forskellige udstillinger hos ARoS. Jeg gik lidt i min egen verden, mens mit øje blev fanget af en masse glas

hvis indhold jeg ikke helt kunne tyde. Mens jeg stod forundret, så stod min far og gennem analyserede ARoS folder som han stjal et par stykker af ved indgangen.

Uddrag
Kunstkritikeren Poul Erik Tøjner udtrykker sin holdning i artiklen ¨Frihed er det bedste guld¨ som er fra Weekendavisen i 2017 .

Her kritiserer han, at kunsten jo i stigende grad bliver ramt af censur. Tøjner påpeger at Balthus (Balthasar Klossowski) maleri ¨Thérèse Dreaming¨ udført i 1938 , er et fremragende eksemplar på at det er kunst

selvom mange finder det stødende. Tøjner udtaler også at ¨et museum er et hus, hvor kunstens billeder, uanset hvad de måtte handle om, kan vises, så længe de er kunst. ¨ .

På maleriet ses den unge pige Thérèse, som sidder i en forholdsvis seksuelt udfordrende stilling, hun sidder med det ene ben op på stolen.

Derved er hendes nederdel løftet, hvilket gør, at os der kigger på maleriet, har udsigt til hendes trusser.

Hun sidder lænet tilbage med lukkede øjne og et meget drømmende og afslappet ansigtsudtryk, hvilket giver publikum inspiration til at tænke på erotik når de ser dette maleri.

Thérèse er et godt eksempel på hvordan kunst kan flytte moralske grænser og provokerer.

Kritikeren Poul Erik Tøjner ser ikke maleriet som erotisk, men mener i stedet at billedet rummer mystik og at pigen er suverænt selvberoende i sin helt egen verden.

Her kan jeg godt forstå Tøjners tankegang. Man skal jo huske at et kunstværk har aldrig et rigtigt et bestemt budskab eller en bestemt betydning, fortolkningerne på diverse malerier kan nogle gange være uendelige.

Hvis jeg kigger på maleriet ¨Thérèse Dreaming¨ så synes jeg det er fuldstændigt oplagt at maleriet har erotiske træk og karakter.

Man kan se, at hendes ansigtsudtryk, hendes fremhævede nøgne ben og hendes hvide skørt, er tydeligt mere fremhævet i kompositionen.

Den røde undertone i billedet som findes på hendes sko og nederdelen er med til at understrege dette erotiske tema. Dette synes jeg virker upassende, da Thérèse i min forstand fremstår som mindreårig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu