Kunst og litteratur der udfordrer grænser

Indledning
Kunst og litteratur er samfundsordninger, der altid har søgt mening, eftertanke og provokation. Som da Wilhelm Freddie i 1961 skabte Sex-paralysappeal for at chokere den danske kitschede tankegang, og sætte spørgsmål ved trang, lyst og det at finde mening i samfundets galskab og kaos.

Uddrag
Igennem alle årtier både i Danmark, såvel som verdenen, har kunsten gjort netop dette. Været en form for ytring for utilfredsheden og spørgsmål. Takket være kunsten og litteraturen, så er vi i dag netop havnet et sted hvor det at udtrykke sig selv, og tale højt, er en god egenskab. En demokratisk egenskab.

Der er flere gange gennem menneskehedens historie set eksempler på kunsten og litteraturens undertrykkelse. Nordkorea, Sovjetunionen, Nazi-Tyskland, listen fortsætter af undertrykkende, udemokratiske, og inhumane lande.

Disse lande underminerede kunst og litteratur, især gammel kunst, pga. deres usande billede på menneskets natur og tanker. Eller forældede billede. Men er dette ikke også at slette mennesket helt?

Nazi-Tyskland brændte utallige bøger, kunstværker og lignende fordi det ikke afstemte med Nazisternes holdninger og had for fritænkning. De slettede historien. Såvel som det sker i dag med eksempelvis Balthus’ Thérèse Dreaming.

Jeg siger ikke, at Nazisterne er genopstået. Billedet handler ikke om kvindens seksualitet, eller en pædofils perversioner, som Poul Erik Tøjner skriver, det handler om perspektiv. Pigen sidder som ophøjet, ligeglad og bestemt ikke pinlig berørt.

Ifølge mig er dette billede et eksempel på samfundets overseksualisering, og kvindernes kamp mod dette. Men den selv samme kvinde som jeg blot lige har beskrevet, hun kæmper mod dette billede, da den seksualiserer et barn og er derfor perverst.

Dette minder mig om, da Torben Chris tog et bad med sin datter, hvor de begge var nøgne. Dette skabte et kæmpe oprør, da en voksen mand ikke burde være nøgen, eller i hvert fald se sin egen datter nøgen, og i hvert fald ikke bade med hende nøgen.

Vi kom alle ud af vores mødre nøgne, betyder det at dette også skal forbydes? Selvfølgelig er det ikke muligt, men det er latterligheden i det her argument.

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her