Moderroller i kunst og litteratur | Analyserende artikel

Indledning
De fleste relationer mellem mor og barn er vigtige i starten af vores liv. Det er ens mor, der giver en tryghed og velvære langt igennem vores barndom, men også i vores voksne liv. Som barn er man afhængig af moderens tilstedeværelse, hvor det er hende der er vores livskilde.

Men med tiden der bliver man ældre, og der er man nødt til at lære at stå på egne ben, starte en ny familie og blive uafhængig af vores mødre, men der er dog nogle, der har meget svært ved at slippe deres stærke tilknytning til deres mor. Novellen ”Frederiks oprør” af Martin A. Hansen fra novellesamlingen Konkylien og Efterslæt (1961) handler omkring en mor og hendes søn, hvor identitet og personlige udvikling bliver sat i fokus, i forhold til hvordan den formes af de mennesker vi omgås med.

Igennem hele Novellen udforsker, man hvordan morens adfærd er med til at forme Frederiks personlighed, og det er igennem deres forhold til hinanden, at man nemlig får et indblik på hans løjerlige personbillede. ”Frederiks oprør” skelner mellem hvordan det sociale miljø og opdragelse kan forme et individ, og det er her at vi får et indblik i hvordan relationer til andre personer, kan påvirke vores personlige udvikling.

Uddrag
Hvis vi derimod kigger lidt generelt på personerne, så virker det meget flade og stereotype beskrevet. De er flade beskrevet, fordi de ikke udvikler sig gennem historien, for eksempel er moderen meget stærk og dominerende, Sine er det modsatte af moderen og Frederik er passiv og ikke handlekraftig, dog kan man sige, at Frederik udvikler sig lidt i et kort sekund, hvor han er sammen med Sine, men dette ændre sig i slutningen af novellen.

Udover at personerne virker flade, så er novellen stærkt præget af stereotyper, det betyder altså at de ikke virker som rigtige mennesker, men mere som typer, som vi forventer skal opføre sig på en bestemt måde.

Denne brug af person beskrivelser, gør at novellen føles mindre realistisk, da personerne ikke føles som rigtige personer, dog er novellen stadig meget interessant, da personerne i historien alle repræsentere forskellige tematikker, hvor at den nærmest kan føles som en slags eventyr fortælling, hvor moralen er lagt i fokus.

På grund af brugen af de flade og stereotype personer, gør at fokusset på personerne bliver flyttet væk, hvor at moralen og temaerne kan komme til syne, der er derfor lagt meget vægt på, hvad novellen siger omkring Frederiks forhold til hans mor.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her