Kunst og litteratur | Artikel

Indledning
Der er rigtig mange mennesker, der ønsker sig børn. Det kan godt være den største drøm i deres liv, men udfordringen kommer, når barnet skal opdrages.

At opdrage et barn er ikke så nemt, det tager tid, energi og begge forældre ikke altid er enige om hvordan de skal gøre det.

”Latter” er en novelle skrevet af Naja Marie Aidt i 1963. Den er udgivet på forlaget Gyldengal i 1995 og indgår i novellesamlingen Tilgang.

Uddrag
Novellen starter utrolig dramatisk, ”in media res”. ”Latteren” starter med et skænderi eller den starter midt i en handling, der er ingen introduktion til miljø eller personer, der er ingen optakt til noget (s1, l1-2)

”Nu råber han til sin mor: Skrid! Lad mig være!” Nu skælver hans læber, bag den lukkede, smækkede, tavse dør, nu glæder han, rasende, fortvivlet, forvirret.”

Dette gør novellen spændende, da man jo er interesseret i at finde ud af, hvad konflikten handler om. Det sker tit at en novelle starter ”in media res”, da det er så kort, og derfor skal hurtig i gang.

Der er tredjepersonsfortæller i novellen ”Latten”, vi kan sige det, fordi forfatteren beskriver alle personer med ”han” (s1, l2), ”ham” (S1, l3), ”hun” (s2, l69), ”moderen” (s1, l3), ”mor” (s.3, l.82), ”drengen” (s.1, l14), ”faderen” (s2, l28), og vi føler ikke nødvendigvis begivenhederne fra en synsvinkel.

Forfatteren Naja Aidt har valgt en 3. person (han eller hun) til at formidle historien. Derved har vi let ved at identificere os med personen, fordi vi læser, som om der står ’jeg’ samtidig med, at vi kan betragte dette ’jeg’ udefra.

Fortælleren følger personen indre og derfor ved vi hvad personen oplever, tænker og føler, derfor siger vi at det er indre synsvinkel.

Vi ved at moren er nervøs ” Lidt nervøs står hun midt i rummet og ved ikke rigtig… ” (s2, l65), hun smiler, bobler, ler ” Først smiler hun, så bobler hun, nu ler hun højt.” (s1, l7), Andreas råber, græder ” ” Nu skælver hans læber, bag den lukkede, smækkede, tavse dør; nu græder han…” (s1, l1-2).

Vi ved ikke hvordan de ser ud. Vi mødes kun 3 hovedpersoner i novellen – Andreas, hans mor og hans far, der er ingen bipersoner i novellen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu