Bromelin i frugt | Biologi

Indholdsfortegnelse
Formål
Teori
Materialer
Fremgangsmåde
Hypoteser og resultater
Diskussion
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag
Bromelin er et enzym der findes i frugt og som nedbryder de proteiner der i dette tilfælde findes i gelatinen.

Ud fra forsøget kan man derfor undersøge hvad enzymet gør og ud fra resultaterne i forsøget kan man se, at hypotesen passer med både vores egne resultater og resultaterne i de andre grupper da vi forventede, at den friske ananas med bromelin ville påvirke gelatinen så den ikke stivnede og at det kogte gelatine er forskellig fra andre proteiner og dermed får glasset til ikke at stivne.

Glasset med vand og gelatine var også som vi forventede, hvilket det meget gerne skulle være fordi der ikke er bromelin i vand som kan nedbryde protein i gelatinen. Dette glas fungere som et kontrolforsøg, hvor vi kan se, at gelatinen virker som den skal.

Glassene med kiwi og appelsin passede også med vores hypotese. Når man spiser en kiwi kommer den samme fornemmelse i munden og det ses også i glasset.

Kiwi har også bromelin i sig og nedbryder dermed gelatinen så det ikke kan stivne. Appelsin reagerede anderledes og stivnede pga. den manglende mængde af bromelin til at forhindre gelatinen i at koagulere.

Ved opvarmning af frisk ananas forsvinder enzymet bromelin, hvilket gør at den opvarmede ananas vil kunne stivne i modsætning til den friske ananas fyldt med enzymer.

Derfor ville man ikke kunne lave ananasgele med den friske ananas, da bromelin er proteinnedbrydende enzymer og husblasen som tilføjes for at geleén kan stivne, består af proteiner som den friske ananas vil nedbryde, hvis det ikke er blevet varmet op. Hvis ananassaften varmes op, forsvinder bromelinen i frugten og den kan derfor stivne.

Af den friske kiwi gælder det samme, hvilket vi også kan se ud fra forsøget, da glasset med kiwi heller ikke vil stivne pga. enzymet bromelin. Appelsin vil derimod lykkedes fordi man med appelsin og husblas godt kan stivne gelé fordi der ikke er bromelin til at nedbryde det protein findes i gelatinen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu