Vi går mod koldere tider, og det begynder man at kunne se på haven. Er du i tvivl om, din have går vinteren i møde på bedste vis? Så læs mere på Haveunivers.dk, eller nedenstående tre gode råd. 

Tag dig godt af din græsplæne

Efteråret er så småt halvvejs, og det betyder, at vinteren nærmer sig med hastige skridt. Det betyder også koldere temperaturer, helt ned i minusgrader. Det er derfor også på tide at få ordnet de sidste ting, inden haven går i vinterhi. Du gør dig selv en tjeneste ved at ordne tingene, inden vinteren kommer, for så står det hele ikke så skidt til, når foråret atter kommer. 

 

Mange tror, at græsset bare passer sig selv hen over vinteren. Det er da også rigtigt, men det er givet, at den er klædt godt nok på til det. Det betyder altså, at du skal slå græsset en sidste gang, inden vinteren for alvor melder sin ankomst. Diverse eksperter har altid rådet folk til at slå græsset en sidste gang i oktober, men klimaforandringer taget i betragtning, kan denne periode godt være rykket en måned. Det er dog en umulighed at spå om vejret, og man kan kun gisne, om hvordan vejret bliver. Eksempelvis sprang roserne ud midlertidigt midt i januar i 2017, hvilket er helt absurd og en helt klar konsekvens af klimaforandringerne. Man fastholder dog oktober månede, som et godt standpunkt, for så vil græsset have en højde på cirka 4 centimeter, når vinteren for alvor træder ind. Dertil er det vigtigt at få samlet alt mos, blade samt andre ting fra græssets overflade. Hvis det ikke bliver gjort, har græsplænen ikke de bedste muligheder for at vokse og klare sig godt igennem vinteren.      

Sarte planter skal beskyttes mod kulden 

De fleste af dine planter vil sagtens kunne klare sig og blive ude, hvis det er en mild vinter. Hvis det derimod er en lang vinter med ikke andet end frost uden sne, er sagen en anden. Dette vil være en potentiel skade i mod dem. 

Dette er blandt andre blomster som hortensiaer og roser, der ikke kan klare at få varme om dagen efterfulgt af en nat med hård frost. Og dette må jo siges at kunne forekomme med en typisk dansk vinter. Hvis du har den type blomst ude i din have, er det en god idé at påføre den beskyttelse i form af visne blade, halm eller gran. Men dette kan dog godt vente til, vinteren rigtigt kommer. 

Planter som citrustræer, georginer og sommerblomster skal du tage indenfor, da de slet ikke kan klare frost. Dog ikke i din stue, da der ofte vil være for varmt. Grav planter som dahliaer og gladiolus op, da de er ganske sarte og ikke tåler frost.    

Vær på forkant 

Som sagt er det bare generelt godt at være på forkant, hvad angår din have. Så slipper du nemlig for det helt store og tidskrævende arbejde, når foråret endelig kommer igen. Ryd op og fjern affald og havemøbler fra din terrasse. Og sidst men ikke mindst: fjern ukrudt.