Indledning
Når man stopper med at gøre en indsats og man glemmer rigtigt at leve livet, og bare lader rutinerne tage over, kan det ligge som grund til problemer i forhold.

Når man stopper med at snakke sammen om andet de samme ting, gang på gang, kan man brænde inde med ting man ikke ved hvordan man skal sige.

Derfor kan der tyes til andre metoder hvorpå budskabet kan bringes på banen. Det er hvad der sker i fortællingen om en mand og en kone der har knas i parforholdet.

Uddrag
”En flinker fyr” er navnet på en novelle skrevet af Pia Juul. Novellen er en del af novellesamlingen ”Dengang med hunden,” der udkom i 2005.

Novellen handler om et ægtepar, Orla og fortælleren, hvis nabo ved navn Kalle, er blevet myrdet med en økse midt om natten, mens han lå i sin seng.

Orla er meget mere berørt af situationen end fortælleren er. Fortælleren prøver at lade livet gå videre som det plejer, hun ordner staudebedet og laver aftensmad.

Orla opfører sig derimod ikke som han plejer, han sover midt på dagen og springer måltider over.

Orla er sur over at fortælleren tydeligvis ikke er påvirket af Kalles død, og fortælleren er sur over at Orla bruger udtryk som ”en flinker fyr” og ”en grimmer en”.

I slutningen af novellen, mens fortælleren ordner vasketøj, finder hun i bunden af vasketøjskurven en blodig økse, hvorefter hun giver sig til at græde.

Teksten røber ikke det helt store om hvilken historisk tid handlingen foregår i, derfor virker det mest sandsynligt at det foregår i novellens samtid, da der ikke er noget der taler imod dette.

Sætningen ”Hvis du slår græsset (..) så tager jeg staudebedet.” røber at novellen foregår i sommerhalvåret, da det ikke giver mening at klippe græs eller luge ukrudt om vinteren.

Novellen foregår over to dage, da fortælleren nævner at de både er onsdag2 og torsdag3 . Handlingen strækker sig dog over det meste af onsdag og slutter omkring midten af torsdagen.

Fortælleren har været ude og ordne staudebedet før kaffe, og i den sammenhæng spørger hun desuden Orla om han har lagt sig ”Midt på dagen.”4

Dagen efter ordner fortælleren vasketøj lige efter frokost og her slutter historien. Eftersom ægteparret har en have der skal passes, lyder det ikke umiddelbart som om det er en storby de bor i, men derimod en mindre by hvor det er almindeligt at have en have og at kende sine naboer.

Ægteparret virker som om de hører til den lidt ældre del af befolkningen, eftersom de skal have koteletter i fad5 og får kolde kartofler til frokost dagen efter, 6 hvilket tyder på at de ikke er helt unge længere. Universet hvori handlingen foregår virker fuldstændig realistisk.

Det kunne lige så godt have været noget der havde foregået i virkeligheden, da der på intet tidspunkt bliver nævnt noget der virker overnaturligt.