Indledning
Sorg, skyld, ensomhed og fortvivlelse er alle følelser, vi kan blive ramt af. Vi reagerer alle forskelligt, når vi rammes af disse følelser.

Nogen rammes nemt, mens andre lige skal opfatte og forstå situationen ordenligt.

Hvad kan være skyld i, at vi oplever disse følelser? Hvad skal vi gøre, for at forhindre dem? En ting er helt sikkert, det er følelser, der er svære at komme sig over.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Pia Juuls tekst ”En flinker fyr” er en novellen. Novellen er fra novellesamlingen Dengang med hunden (2005). Gennem hele teksten er der små bider og kendetegn, som indikerer, at det er en novelle, vi har med at gøre.

Første kendetegn i novellen er, at den starter i in medias res. Vi bliver fra start af novellen gjort opmærksomme på konflikten. Konflikten foregår mellem et par, som reagerer meget forskelligt gennem hele novellen, selve konflikten kan du læse meget mere om længere nede i analysen.

I novellens forløb møder vi kun ganske få mennesker, og ægteparret udgør den største del. At vi møder så få mennesker gennem novellen, er blot endnu et kendetegn på, at det er en novelle, vi har med at gøre. Derudover er novellen skrevet fra jeg-personens synsvinkel.

Som læsere bliver vi kastet ind i en åben indledning, som også kaldes in medias res. På første side i novellen står der følgende ”Jeg har ikke tal på

hvor mange gange vi har taget os en bajer i baghaven søndag formiddag, og det bliver man måske ikke ’nære venner’ af

men han var en flinker fyr, var han, og jeg er parat til at besvare alle spørgsmål, jeg vil gerne hjælpe; jeg vil …. ja…” (side 1, linje 12).