Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Pia Juul’s novelle, ”My Darling”, fra novellesamlingen ”Dengang med Hunden” fra 2005, er en beskrivelse af fortabt lykke. Novellen har temaer som skam og skyldfølelse, udgangspunktet er hvordan vi som mennesker ser på os selv, og hvordan andre ser os. Vores hovedperson kæmper med indre konflikter i hele denne novelle. Hun er en person, der tænker over alle hendes handlinger.

Starten af novellen, novellens anslag, er meget idyllisk. Hovedpersonen, kvinden, hvis navn vi ikke kender, beskriver meget den stemning der er omkring hende. Som læser føler man, at man er tilstedeværende ”Sivene i kanten lagde sig helt ned under vandet, når båden gled forbi, og de rejste sig yndefuldt igen når den havde passeret; det så ud som om de nejede for båden” s. 181 l. 5-7. I anslaget får vi også at vide de er på en båd ”Solen skinnede, men det luftede lidt, båden sejlede så langsomt” s. 181 l. 2-3. Novellen foregår på et krydstogt i de lidt ældre dage.

Novellen har en 3. persons fortæller, og teksten er set fra kvindens synsvinkel. Sproget er meget beskrivende fortalt, ”Sivene i kanten lagde sig helt ned under vandet, når båden gled forbi, og de rejste sig yndefuldt igen når den havde passeret; det så ud som om de nejede for båden” s. 181 l. 5-7. Fordi at sproget er så beskrivende, er det mere levende, og mere spændende at læse.