Grønt lys af Pia Juul Analyse | Årsprøve 1.g dansk

Indledning
Novellen ”Grønt lys” er skrevet af forfatteren Pia Juul, og kommer fra hendes novellesamling ”Dengang med hunden” fra 2005. Novellen handler om en far, der er på vej hjem med sin søn, efter at have hentet ham til en fødselsdag. På vejen ligger faren mærke til en kvinde, som er ude og løbe. Ham mener, at hun hedder Una. Hun hilser dog ikke på ham, og dette sætter en masse tanker i gang hos faren. Så mange, at han med sin søn i hånden, går over for rødt lys, i et kryds de ellers kender så godt. Et gammelt ægtepar, som går over lyskrydset foran dem, ser forarget på ham. Faren bliver vred, for der var jo grønt lys, mener han. Han må efterfølgende sætte sig ind på en cafe og drikke noget kaffe, selvom hans søn gerne vil hjem.

Uddrag
Vi ved, når vi læser historien, at det er en novelle. Den har de typiske genretræk; en kort kronologisk handling og forløb, få personer i historien og har meget korte beskrivelser. Samtidig er den skrevet in medias res, hvilket gør, at vi hopper direkte ind i handlingen, og ikke hører meget om hvad der tideligere er sket. Novellen er opdelt i tre dele, som fortæller os meget få ting om familien. Første del, hvor faren henter drengen fra fødselsdag, og de blot går og snakker i deres egen lille fredfyldte verden.

Anden del, hvor faren ser en forbiløbende dame, som han menes at kende. Vi oplever nu nogle meget spørgende dele af novellen, fordi faren er ved at gå ud af sit gode skind, og ikke kan koncentrere sig om noget, efter synet af løberen. Tredje del, hvor novellen går over i en helt anden tone, da faren bliver utrolig vred, og må sætte sig ind og drikke en kop kaffe. Han gør med sin akt ”Jeg begyndte at brøle et højt, rasende, fortvivlet brøl i retning af ægteparrets forargede rygge foran mig. For der var grønt lys. Der var grønt. De satte farten op, og jeg løftede en knytnæve mod deres rygge, som om jeg ville, ja, hvad ville jeg?” det virkelig tydeligt for historien, at han er vred og virkelig ude af sig selv. Selvom han har sin søn med, tænker han i denne situation slet ikke over, at han er der.

Dette viser deres sårbare familie, og hvad ”drengen” egentlig er for faren. Slutningen er åben, fordi vi ikke får særlig meget at vide. Pia efterlader os bare med en masse at tænke over og fortolke på. Fortælleren i teksten er eksplicit, en jeg-fortæller, hvilket gør ham pålidelig, men samtidig gør, at novellen er subjektiv. Alt er set og fortalt fra hovedpersonens synsvinkel: ” 'Der var grønt', råbte jeg ad dem, for jeg kunne se på dem, at de troede, jeg havde taget drengen med mig over for rødt lys.” Her kommer fortællerens følelser, meninger atter til syne, hvilket gør, at man som læser føler en lille smule med fortælleren, og ”holder med ham”. Samtidig gør det, at fortællemåden er påvirket af personens følelser og holdninger, og dermed ikke kan være objektiv.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu