Analyse | “Elly Byde” af Pia Juul | Dansk Opgave

Indledning
Novellen Elly Byde er skrevet af forfatteren Pia Juul, den blev udgivet i juni 2003 i et gratis blad ”ud og se” der blev udgivet af DSB. Novellen er skrevet som et brev fra jeg-fortælleren, til hendes gamle veninde duet. Dette brev indeholder jeg-fortællerens tanker og opfattelse om duet fra begyndelsen af deres venskab, til en aften hvor jeg-fortællerens illusion om duet krakelerer, og hun ikke kan andet end at stille spørgsmålstegn ved hele deres venskab.

Jeg-fortællerens køn, bliver ikke direkte beskrevet i novellen, men der er flere steder i teksten hvor personen fremstår som en kvinde: ”Jeg talte meget dybt og indgående med min bordherre...”(side 31, linje 13) Jeg-fortælleren er til et middagsselskab, sidder ved siden af en bordherre, og traditionelt til større selskaber, vil man sidde skiftevis mand, kvinde og derfor bordherre ved siden af borddame, hvilket indikerer at jeg-fortælleren er en kvinde.

Jeg-fortælleren fremstår som mere af en introvert, og mere ensom i kontrast til duet, som virker til at være en meget socialt anlagt ekstrovert uden lige: ”I weekenderne gik du på værtshus, det gjorde jeg ikke. Vi gik ikke i byen sammen, […] Du oplevede altid noget sjovt, det gjorde jeg ikke.”(side 29, linje 27) Jeg-fortælleren snakker om duets handlinger, som om at de begge havde faste roller og faste vaner, som hverken kunne eller skulle brydes. Det lyder ikke på jeg-fortælleren, som om at hun så det som en mulighed, at tage med duet i byen eller andre steder, hun virker ensom og låst fast i rolle hun måske i virkeligheden ikke ville have.

Uddrag
Elly Byde fortæller, til den store 50 års fødselsdag hvor jeg-fortælleren møder Elly Byde for første gang, de ting, hun husker om duet; hvordan hun opførte sig og hvilket slags hjem hun kom fra: ”>>Hendes forældre var indremissionistiske, og hun måtte ingenting, og da hun kom i gymnasiet, blev hun hentet af den blå vogn. De lagde hende i spændetrøje.<<”(side 32, linje 7)

Elly Byde kender duet fra skoletiden, og fortæller at duet kommer fra et meget troende hjem, hvor der har været mange regler duet skulle følge, og at hun i gymnasiet, hvor Elly Byde møder duet, bryder ud fra disse og ender på psykiatrisk afdeling, hvilket er en side af duet, som jeg-fortælleren ikke har fået lov til at høre om: ”Strengt taget ved jeg det jo ikke. Det havde ellers været en historie, du kunne fortælle”(side 32, linje 15)

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her