Indholdsfortegnelse
Novellegenren:
Oplæsningsstykke:
Præsentation af forfatter:
Resume af handlingsforløbet:
Komposition:
- Anslag:
- Præsentation:
- Uddybning:
- Point of no return:
- Konfliktoptrapning:
- Klimaks:
- Udtoning:
Fortæller:
Sprog:
Miljø:
Synsvinkel
Personer:
- Orla:
Tema:
Budskabet
Perspektivering

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Novellegenren:
Der er rigtig mange træk i denne historie som også passer med mange af novellens genretræk. Det er en meget kort tekst, den er på 5 sider.

I noveller er der også tit få personer med. Der er heller ikke så mange personer med i en flinker fyr. Der er to hovedpersoner, som er Orla og Orlas kone og så er der politimanden som ikke har særlig stor betydning for historien.

Den starter også i en in medias res som mange noveller også gør. Den starter med at de står inde i køkkenet og snakker med politimanden. fx (l 3-10)

Der er også kun en konflikt med i denne tekst, som er det med at deres nabo er blevet dræbt og man ved ikke hvem det der.

Oplæsningsstykke:
L. 118-134. Grunden til at jeg har valgt at læse det her op, er fordi det her jeg jeg tror at der er beviser for at det er Orlas kone der har gjort det.

Præsentation af forfatter:
Den er blev udgivet i 2005 og den er skrevet af Pia Juul.

Hun skriver også noveller, hvor der gemmer sig mange hemmeligheder under overfladen. Det synes jeg også passer meget godt til en flinker fyr

da det er en hemmelighed hvem der har dræbt Kalle og deres ægteskab ser godt ud på overfladen men ikke på underfladen.

Hun skriver ikke på en særlig humoristisk måde, men hun skriver meget hvor man selv skal tænke og man skal se mellem linjerne.

Resume af handlingsforløbet:
Novellen handler om at orla og hans kones nabo er blevet myrdet med en økse, imens han sov.

Orlas kone tager det ikke så hårdt at deres nabo er død, men orla tager det virkelig hårdt. Han forstår ikke hvordan hans kone bare kan være helt ligeglad.

Han sidder og græder og tænker over hvem der kunne have gjort det. En dag går Orlas kone ned for at hente vasketøj. Nedenunder alt tøjet ligger der en økse med blod overalt på den. Så begynder hun at græde.