Indledning
Torben og Maria er en novellen, skrevet af Naja Maria Aidt i år 2006.I novellen introduceres vi med det samme, til Maria og hendes søn Torben på de knap 2 år. I fortællingen er Maria voldelig overfor hendes søn Torben.

Vi følger Maria gennem en jeg og 3.personn personal-fortæller, Marias hovedpunkter i hendes hverdag, som mor i et hektisk miljø.

I novellen hører vi om bjørn, som er Marias bror, Bjørn gør sig ikke særlig positiv i Marias øjne, da han laver forretning med Bjerget. Senere i novellen læser frem til at Bjerget er Torbens far og fortælleren i historien.

Uddrag
Maria er en ung og utraditionel mor, som er alene om sit 2-årige barn. Maira har gult hår med mørk bund, hun elsker flæskestegs med svær.

Maria er en hård og barsk mor, som ikke behandler sit barn på retfærdigvis, dette læses tydeligt i starten af novellen ”Hun slår sit lille barn, til det holder op med at skrige”.

Dette citat indeholder et billedsprog som giver modtageren et eksempel, på hvordan Maria i episoder for behandlet sin søn.

Citatet fortæller hurtigt os som læser at, hun er en voldelig mor, med enormt barske handlinger mod sin lille søn, det kan dog os fortælle modtageren, at det ikke er første gang, hun slår sit 2-årige barn Torben

da forfatteren har skrevet, ”til det holder op med at skrige” hun har måske oplevet, at barnet førhen ikke er stoppet med at skrige ved 1-2 slag, så hun derfor fortsætter til barnet, opgivende dropper med at skrige.

Disse handlinger Maria foretager sig, kan være skyld i hendes opvækst som barn, hvilket jeg vil komme ind på senere i analysen.

En anden faktor som spiller ind, i grunden til at Maria voldsbehandler sit lille barn, kan være det miljømæssige faktum.

Bor Maria i et socialt lavklassemiljø, hvor det er en del af opdragelsen, at takle ens barn på et voldeligt plan, så kan det være svært at være det vanebrydende voksne menneske, som skal starte op på den normale kernefamilie-opdragelse.

Maira er en meget overbeskyttende søster, over for hendes bror Bjørn, hun vil ikke have han laver forretning med Bjerget, som er Torbens Far.

”’Hvorfor kommer du først nu, din orm?’ ’Forretninger.’ ’Forretninger min røv.’ ’Jo, jo. Mobiltelefoner, vi scorer kassen.’ ’Hvem vi?’ ’Mig og Bjerget.’

’Du holder dig fra Bjerget, du gør.’ ’Slap af.’ ’Du holder dig fra ham.’’ Maria sender ham et rasende blik”3 .

Ud fra dette citat, kan læseren nemt konstatere, at Maria ikke på nogen måde vil have, at Bjørn skal foretage forretninger med Bjerget, dette kan Maria bl.a. gøre fordi hun har oplevet svigt Bjerget, og derfor ikke vil hjælpe bjerget med ulovlig forretning, men dermed taler dårligt om ham.

En anden mulighed kunne være, at Maria ved hvilket dårlige miljø Bjergets forretning indeholder, og dermed prøver at holde Bjørn fra det miljø.

Forfatteren udnytter sig igen af et billede sprog i dette citat, da der skrives ” Maria sender ham et rasende blik”, dette giver læseren indblik på hvordan hun virkelig mener det i situationen.