Indledning
Ifølge amerikanske rapporter, der indtil nu har været holdt hemmelige, var missionen i Afghanistan en fejltagelse, og amerikanerne har ofret menneskeliv og milliarder af penge på ingenting.

Rapporterne vil givetvis blive brugt af den nuværende præsident Donald Trump til at vise, at det er på tide at lukke ned for indsatsen i Afghanistan. Men den viser også et dystert billede af politikere, der løj om det, der skete.

Indholdsfortegnelse
1.000 mia. dollar
Ingen målbar virkning

Uddrag
Amerikanerne kan i disse dage læse, hvad de sådan set godt havde på fornemmelsen. Afghanistan var et håbløst tilfælde

og tusinder af soldaters liv og lemmer gik tabt i en unødvendig langstrakt krig, hvor man fortiede sandheden med skønmalerier om, hvor godt det gik.

The Washington Post har i tre år ført en sag i retten for at få adgang til mere end 2.000 sider dokumenter, som ikke tidligere har været offentliggjort

og som har været en del af et projekt, der skulle undersøge de fejltagelser, man begik i den længstvarende konflikt i amerikansk historie.

Siden 2001 har mere end 775.000 amerikanske soldater været udstationeret i Afghanistan. Af dem blev 2.300 dræbt og 20.589 såret.

Dokumenterne er interviews med folk, der har spillet en direkte rolle i konflikten lige fra generaler og diplomater til hjælpearbejdere, skriver The Washington Post i sin introduktionsskrivelse til historien.

Og det er nedslående, det der står, for generalerne anede ikke, hvad målet var. De troede ikke på missionen, og der var kaos i ordrerne fra politikerne, som hele tiden forsøgte at fortælle amerikanerne

at det gik godt med at bekæmpe korruption, skabe demokrati og tålelige forhold for kvinder og minoriteter. Sandheden var stik modsat. Det gik ned ad bakke, hurtigt og synligt for de fleste, der var på stedet.