Uddrag
Opgave 1: Novelleanalyse
Leif Davidsen har skrevet novellesamlingen ”Utahs bjerge”, og en af novellerne er ”Smartphones”.

Novellen starter med at introduceret en jeg-fortæller, som hedder Henrik. Han har flashback til dengang, han lige var hjemvendt efter at, have været i krig i Irak og Afghanistan og prøvede at få det til at, fungere med sin kæreste igen.

Den starter in media res, med at Henriette har taget færgen fra København til Aarhus i starten af sommerferien i juli måned, for at se Henrik efter fjorten dage.

Hun skulle til Aarhus, for at læse medievidenskab på universitet, for hun havde ikke høje karakter nok til Københavns universitet. Men det var bare lige i sommerferien, for hun arbejde til hver dag ovre i København.

På færgen mødte Henriette, hendes gamle lære fra Christianshavns gymnasium, som hedder Gerda. De to havde røget hash sammen på færgen, som Henriette og Henrik gjorde en gang imellem.

Gerda er mindst over fyrre år, fyldige læber, en skarp næse, en masse små rynker, løst og lyst hår og slank med en flot krop. Hun lyder som, en der prøver at være yngre.

Men at ligner noget udkrads, som man kan se på gamle billeder fra 70’erne. Henrik beskriver hende også som at, hende og Henriette næsten kunne være søskende.

Man skulle nærmest ikke tro at, Gerda havde været Henriettes lære, men de var veninder. Efter at have mødt hinanden på færgen, tog de på café sammen og drak en fadøl.

Henriette var kærester med Henrik og de havde været kærester i næsten et år. Henrik og Henriette er i 20’erne, fordi de begge er færdig med gymnasiet og er flyttet hjemmefra.

Hendes tænder er lige så hvide som hendes tennissko. Henriette arbejdede i København på et tvproduktionsselskab, som hendes far havde skaffet hende. Henrik syntes at, hun skulle finde et feriejob i Aarhus på en café, men hun var vild med at lave fjernsyn.

Hun lavede nogle udsendelser, hvor kendte lavede mad til hinanden. Mens hun arbejde i København, kørte Henrik taxa i Aarhus, for København sagde ham ikke noget og han ville ikke flytte til København.

Han kørte taxa om natten, når Henriette boede i København. Han havde af og til svært ved at sove, efter at være hjemvendt fra Afghanistan.

Da han kom hjem fra Afghanistan, fik han tildelt en psykolog. Psykologen mente at han var kommet over turen og videre i hans liv.

Men han skulle hellere ikke afsted igen, for de mente ikke han var ren i knolden efter første tur til Afghanistan.

Han havde også fået tatoveret ”KILL” og en Kalashnikov på højre skulder. Han skal fremkomme som en hård fyr, som ikke viser tegn på svaghed og hans følelser om det hele.