Indledning
Novellen “Tur i natten” er skrevet af Leif Panduro i 1966. Da hovedpersonen Mark er på vej fra færgen mod København, punkterer hans bil på begge forhjul.

Han kan høre en motor på afstand, som hverken kom nærmere eller forsvandt. Mark gik hen til bilen, den var magen til hans.

Han får et lift af en fremmede mand, som ikke overholder nogle af de gældende trafiklove, hvilket gør Mark meget urolig og utilpas. Mark kører normal aldrig over 80 i timen, og han kunne lide at kører stærkt.

Uddrag
Da Mark sætter sig ind i Mandens bil, karakteriserer han meget hurtigt Mark, som et pænt menneske. "Det var pænt af Dem at tage mig med! sagde Mark som følte han burde sige noget.

Det er så lidt! De er jo et pænt menneske. Er De ikke?" Manden stiller en masse personlige spørgsmål til Mark gennem hele novellen.

Manden stiller dog også nogle provokerende spørgsmål til Mark, og dem vil han gerne have respons på dem. “Jeg er sikker på at de er et pænt menneske.

Er de ikke?” Man kan godt mærke på Manden, at han gerne vil have en samtale kørende, og der er også derfor, at han stiller sådan nogle provokerende spørgsmål. Manden fremhæver hele tiden Marks værdier, og det gør han ved at bruge: “Et pænt menneske.”

Manden har en meget stor viden om Mark, og det ses indirekte i teksten, b.l.a. når de snakker om Marks utroskab. “Sig nu sandheden! Jaeh sagde Mark.

I Kolding, ikke sandt i Kolding! Hende, De mødte på restauranten. Hende, hvis mand ikke var hjemme!" Det meste af alt vi ved om Mark, får vi fortalt af Manden.