Litterær analyse af ”Tur i natten”

Uddrag
”Tur i natten” er en novelle skrevet af Leif Panduro i 1965. Denne novelle handler om Marks personlige problemer, og man får beskrevet hvordan han har indrettet sit liv, og igennem dette bliver novellen en negativ skildring af samtiden og den kultur og livsstil der var i Danmark i 1960’erne.

Novellen tager udgangspunkt i hovedpersonen Marks oplevelser, da han en nat punkterer og får et lift af en mand som tilsyneladende er som ham selv.

Det viser sig dog imidlertidigt at dette ikke er tilfældet, og Mark bliver presset til det yderste, da manden kører meget stærkt og de kører på grænsen til at komme ud for en ulykke, som måske kan tage livet af dem begge.

Mark er en ”pæn” mand, og dette er et ord som bliver gentaget konstant i denne novelle, og Mark bliver bl.a. skildret på denne måde her

”De sad der noget så pænt med deres pæne kop kaffe og et stykke med leverpostej og et stykke med ost, og skar stykkerne i pæne stykker, og puttede dem ind i munden og tyggede med deres pæne tænder og sank med deres pæne spyt, og fordøjede med deres pæne fordøjelse”.

Mark ”kørte aldrig mere end 80”(s. 216,linie 1) og var generelt den pligtopfyldende type. Mark er del af en typisk dansk kernefamilie bestående af far, mor og børn, som har de typiske kerneværdier der var normen i 1960’erne.

Disse normer bestod i at have en perfekt facade med villa, Volvo og vovse, samt et perfekt ægteskab uden skænderier og utroskab.

Hvis man tager udgangspunkt i psykoanalysen og Freuds personlighedsmodel, kan man i denne novelle se at Mark er styret af sit overjeg og fortrænger sit id.

Dette viser sig tydeligt i at Mark følger de tillærte normer og regler som var i samfundet i Danmark i 1960’erne. Normerne var f.eks. at opbygge sig den perfekte kernefamilie, og ikke bryde færdselsreglerne.

Mark fortrænger på overfladen sit id og derved lægger han låg på sine naturlige drifter og lyster.

Mark er ”ikke homofil, masochist, sadist eller noget af den slags” (side 220) og derved har han fortrængt mange af de forbudte ting som ligger i et menneskes id, nemlig drifterne.

Mark har dog inderst inde en lyst til at udforske det seksuelle, og dette kan man se efter hans punktering, da han selv ser den foranholdende bil som et elskende par, og derfor nærmer han sig langsomt diskret og nysgerrigt.

Det viser sig også at Mark har haft en affære, og derved har han fået tilfredsstillet sig selv seksuelt forbi sin kone.

Dette vil han nødigt indrømme, da det er moralsk forkert og forbudt efter datidens normer, men ikke desto mindre er han ikke i stand til at undertrykke sine seksuelle lyster.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu