Indholdsfortegnelse
Vores bud på en kostplan for en dag:
Hvad bruger kroppen de forskellige næringsstoffer til?
Diskussion om problemer ved usund livsstil

Uddrag
Den mad vi indtager dagligt, indeholder forskellige typer og mængder af næringsstoffer. For at kroppen skal kunne fungere optimalt har den behov for b.la. proteiner

kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler og vand. For at få dækket alle de nævnte behov ovenover, skal man spise varieret da man ikke får dækket dem alle ved bare at spise én bestemt ting.

Protein giver kroppen energi, en tommelfingerregel siger 4 kcal pr. g. protein. ”Kroppens byggesten” bliver proteiner også kaldt. Kroppen bruger proteiner til opbygning og vedligeholdelse af celler, hormoner, væv, antistoffer og enzymer.

Derudover hjælper proteiner også med at gøre vores immunforsvar velfungerende. For at kunne forstå dette skal vi vide noget om immunsystemet. Immunsystemet består af organer, vævstyper, proteiner og celler.

Dens fornemmeste opgave er at holde uønskede mikroorganismer fra at trænge ind i kroppen. Får mikroorganismerne alligevel lov til at trænge ind igennem de andre beskyttelsesmekanismer såsom huden

slimhinder og en masse andre, og ind i kroppen, vil de først blive mødt af komplementsystemet. Komplementsystemet er en gruppe af proteiner som flyder frit i blodet, de advarer de andre celler om de uønskede mikroorganismers indtrængen.

Derefter udløser proteinerne en betændelse som dækker dele af mikroorganismerne. Dette lag af betændelse tiltrækker makrofager som er en gruppe immunceller der har speciale i at ”spise” bakterier og døde kropsceller.