Skriftlig litterær analyse: Transfervindue

Indledning
Romanuddraget er skrevet af Maria Gerhardt. Romanuddraget er fra romanen Transfervindue, som er udgivet 2017.

Uddraget er en fortælling om forfatterens sygdomsforløb. Handlingen udspiller sig omkring et hospice i Nordsjælland, hvor man skildrer forfatterens udvikling gennem sit sygdomsforløb.

Hun befinder sig på hospicet sammen med vennen Mikkel, hvor de sammen bruger tiden på at tale om afskeden med. Jeg-fortælleren fører ordet gennem af uddraget og man følger derfor Maria Gerhardts tanker og observationer.

Uddrag
Romanuddraget er opbygget kronologisk, hvilket afspejler sig i at den følger et lineært handlingsforløb.

Det lineære handlingsforløb giver et realistisk præg på uddraget, som afspejler sig i jeg-fortællerens tanker, observationer og beskrivelser af hendes omgivelser.

Handlingen udspiller sig på hospicet. Jeg-fortælleren benytter sig af flashbacks adskillige gange i uddraget: “måske var det en ældre svensk godnatsang, du plejede at synge for ham om aftenen (s. 1, a. 5)” hvilket giver læseren indblik i jeg-fortællerens liv inden hun ankom på hospicet.

Det er gennem flashbacksne læseren bliver introduceret til “du’et”, som er jeg-fortællerens hustru.

Jeg-fortælleren benytter sig derudover af flashforwards: “jeg vil egne mig så utrolig godt til at blive gammel (...) jeg vil interessere mig for fugle.

Jeg vil have en lille kikkert om halsen (...) Jeg vil have vinkælder, børnebørn, efterløn, otium, tre måneder i varmen om vinteren og alligevel brokke mig over cyklister på fortovet (s. 2, a. 13).” hvilket giver læseren indblik i jeg- fortællerens refleksioner omkring, hvordan hun ser sig selv som gammel, hvilket er en indikation på at hun ikke er parat til at tage afsked med livet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her