Skriftlig analyse og fortolkning af Ane-Mette

Indledning
Mange forfattere gjorde oprør mod den idylliske og samtidig, urealistiske indstilling og syn på hvordan romantikken havde fået samfundet til at se ud omkring 1870. Forfattere prøvede derfor at fremme temaer som realisme, og problemstillinger som kønsroller og forskellen mellem rig og fattig.

Denne periode bliver kaldt det moderne gennembrud. En dansk forfatter fra det moderne gennembrud, som var en del af oprøret mod romantikkens gamle traditioner, var Henrik Pontoppidan. Henrik Pontoppidan har skrevet novellen ”Ane-Mette”, udgivet i 1887 , som kommer ind på temaer som klasseforskel, kønsroller og kirkens betydning i samfundet.

Ane-Mette handler om en pige ved navn Elsebeth, som skal have gravet sit afdøde spædbarn, Ane-Mette op igen, da hun ikke længere har råd til gravstedet. I stedet skal rigmanden Anders Jensen bruge gravstedet til sit barn.

Da Anders Jensens barn skulle begraves, dukker først den dyre og nymalede kiste op, med en sørgemarch lige i hælene. Da det nye barn skulle begraves, så støttede kirken også op med ringende klokker, netop fordi det var et barn til en rigmand som betalte kirken for det.

Dog ringer klokkerne samtidig med at Elsebeth og hendes barn, Lotte har begravet Ane-Mette i hjørnet af kirkegårdspladsen. Det gør at Elsebeth tror på at Gud endnu en gang vil passe godt på hendes Ane-Mette.

Uddrag
Novellen foregår i samme tidsrum som den er skrevet i, altså det moderne gennembrud, mere konkret omkring 1887. Det fysiske miljø beskrives ved at novellen foregår ved den gamle kirke, med dens murindhegnede kirkegård tætliggende ved Lillelunde by.

Der skabes en rolig stemning i starten af novellen4 som udvikler sig hen mod noget mere dystert som passer bedre ind i stemningen omkring en kirkegård og en begravelse. Med denne stemning prøver Henrik Pontoppidan at skabe et miljø af et scenarie som læseren skal leve sig ind i og forestille sig.

Man fornemmer en form af tristhed på grund af kombinationen af vinden der blæser, og placeringen af historien, altså kirkegården. Samtidig med ser vi at hovedpersonen Elsebeth skal have sit barn gravet op, på grund af et ”bedre” menneske skal bruge graven.

Her beskrives det sociale miljø, da Anders Jensen kommer og tramper på og er ligeglad med Elsebeths situation, men kun tænker på sin egen.

Beskrivelsen passer perfekt ind i det håndhævende tema i det moderne gennembrud omkring klasseforskelle. Altså den tydelige forskel på om man er rig eller fattig.

Anders Jensen kan komme og gøre lige hvad der passer ham, sågar få et andet barn gravet op til fordel for hans eget. Her imens få kirkeklokkerne og præsten til at gøre det samme, at ignorere Elsebeths behov, på grund af pengenes magt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu