Analyse af Ane-Mette | Henrik Pontoppidan

Indledning
Der er blevet stillet til opgave at lave en analyse af forfatteren Henrik Pontoppidans novelle ”Ane- Mette”, som stammer fra samlingen ”Fra Hytterne”, udgivet i 1887.

Henrik Pontoppidan var en af de første danske forfattere der forbitrer sig over klasseforskellene på landet og giver en ligefrem skildring af de fattiges vilkår.

Henrik Pontoppidan er en forfatter der er kendt for at være kritisk, men realistisk, hvilket kendetegner hans skrivemåde og ligeledes det moderne gennembrud.

Uddrag
Ane-Mette handler om forskellene på de sociale lag. Henrik Pontoppidan skriver om en kvinde ved navn Elsebeth som gik under navnet Niels Nilens brud.

Navnet kom fra hendes afdøde mand Niels Nilen som var kendt af alle i byen, i og med at han var let til flasken, ville gøre alt for at få alkohol og endda drak sig ihjel.

I novellen skal Elsebeth have opgravet hendes datter Ane-Mette fra hendes plads på kirkegården, fordi der er en rigmand der skal have hans afdøde datter i jorden netop på dette sted. Pontoppidan får igennem novellen sat fokus på de sociale lag og på den store ulighed der spillede sig ud.

Novellen finder sted på landet ved en kirkegård. Her beskriver Pontoppidan kirkegården som værende et forladt og usselt sted.

Dette kan ses i teksten på side 70 linje 3-5, her nævner Pontoppidan blandt andet at den gamle kampstenskirke ligger ensomt og frit med sin murindhegnede kirkegård på en ufrugtbar højderyg.

Med disse ord, skaber han et indtryk af kirken som værende et sted placeret for sig selv som ikke har noget med befolkningen og gøre og ikke mindst beskriver han det som værende ufrugtbar.

Dermed mener Pontoppidan at hvor der er grønt er der liv og godt at være hvilket er det modsatte af denne kirkegård.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu