Indledning
Novellen ”Muldskud” er fra novellesamlingen ”Krøniker”. Den er skrevet i 1890, under det moderne gennembrud. Forfatteren er Henrik Pontoppidan, som nok er den største danske forfatter under det moderne gennembrud.

Henrik Pontoppidan blev født d. 24. juli 1857 i Fredericia og døde d. 21. August 1943 i Charlottelund.

Henrik Pontoppidan var gift to gange, første gang blev han gift i 1881 og han blev gift for anden gang i 1892. Han formåede at få to børn med hver især, hvor den ene fra det første ægteskab døde som barn.

Henrik Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen som han delte med Karl Gjellerup. Hans skrivestil er karakteriseret ved ironi og realisme. Han forholder sig meget kritisk til hvordan samfundet er.

Uddrag
Forfatteren giver os et indblik hvordan verdenen så ud for dem i underklasse og de mennesker som var i overklassen midt i det moderne gennembrud.

På det tidspunkt var der rigtig stor ulighed i samfundet. Overklassen var mildest talt ligeglad med hvordan underklassen levede, og man så bare til.

Mange mennesker lukkede dem også helt ude fordi at de var bange for at det måske en dag kunne være dem, eller det kunne være deres børn.