Litterær analyse ”Muldskud” af Henrik Pontoppidans

Indledning
En evig længsel efter lykke og uforstyrret glæde. Det idylliske glansbillede af hverdagslivet, hvor alt er perfekt. Den glæde der ligger i at være fri fra omverdenen og altid være i sin egen lille boble.

Vi ønsker alle at leve et glædeligt liv, og det er ikke noget der er blevet lagt skjul på gennem tiden. Novellen ”Muldskud” er et godt eksemplar, på et værk der giver os et indblik i, at det ikke altid er så roserødt som man skulle tro, og at der godt kan forekomme udfordringer i hverdagen.

”Muldskud” er en novelle fra novellesamlingen Krøniker, som blev udgivet i 1890. Forfatteren er Henrik Pontoppidan, som var en kendt forfatter i det moderne gennembrud.

Pontoppidan skrev mange forskellige værker, med primært fokus på hverdagslivet i Danmark. En forandring i det danske samfund foregik i perioden under det moderne gennembrud, hvilket jeg kommer til at uddybe senere i analysen.

Hans værker afspejlede, i relation til det moderne gennembrud, et ønske om at alle skulle se hverdagslivet for hvad det egentlig var, og ikke gennem romantikkens perspektiv længere. Han delte i 1917 Nobel Prisen med Karl Gjellerup for litteratur, hvor der blev lagt meget fokus på hans autentiske beskrivelse af hverdagslivet i Danmark.

Uddrag
Novellen er opbygget som en rammefortælling, hvilket er en fortælling med en form for ramme der omfatter selve historien. Dette kan relateres til tiden novellen er skrevet i. Pontoppidan starter med at skrive i nutid.

Derefter skrives fortællingen i datid, hvor Pontoppidan fortæller i teksten at hændelsen er hændt ’en menneskealder’ før den fortælles. I slutningen af novellen, vender Pontoppidan tilbage til det fortællende han startede i starten af novellen, og han runder af med at give en forklaring af, hvad ægteparret vælger at foretage sig efter ulykken.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu