Indledning
Novellen ”Muldskud” er skrevet af Henrik Pontoppidan og udkom i en novellesamling ”krøniker” under det moderne gennembrud i 1890. Henrik Pontoppidan var er en af de største forfattere under den periode. Hans skrivestil præsenterer de undertrykte og uhørte i samfundet, som også kaldes kritisk realisme.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Novellen handler om et ægtepar, der har indrettet deres egen jordiske paradis i form af en villa og den tilhørte have.

De ønsker fred og et liv væk fra verdens larm. Ægteparret ville ikke have børn, de ejer en hund, en papegøje og nogle tjenestefolk. Pludselig en sommerdag, kommer havekarlen løbende og fortæller at der er sket en frygtlig ulykke.

Havearbejderen er chokeret og fortæller at vagabonden har hængt sig ved ægteparrets yndlingslysthus. Selvom at liget bliver fjernet så kan ægteparret ikke komme videre og glemme ulykken. De føler at deres paradis er besat, så de beslutter sig for at forlade det hele bag dem og rejse væk.

Fortælleren er en altvidende tredjepersonsfortæller, Fortælleren kender ægteparrets historie, deres holdninger og deres ønsker. Han har et stort handlingsforløb over hele historien, han ved at villaen var ubeboet før ægteparret flyttede ind. På side 2, linje 20- 23.

Her får vi blandt andet bekræftet at det er en altvidende tredjepersonsfortæller. I dette linjestykke er fortælleren altvidende omkring deres forhold og holdning til børn samtidig med at personerne omtales i tredjepersons.

Fortælleren er ikke persons bunden, han forholder sig til alt det der sker omkring villaen og ikke kun ægteparret. Fortælleren bruger lange sætninger og mange tillægsord for, at vi kan danne et billede over miljøet og handlingen.