Kvindernes rettigheder og stilling i samfundet | DHO

Indledning
I dagens Danmark er det meget normalt, at kvinder først bliver gift i en sen alder. De bliver ligeledes heller ikke nedgjort i samme omfang, hvis de ikke har en kæreste, selvom de er i 30’erne. Vi lever i dag i et samfund, hvor man kan gifte sig og skilles som man har lyst. Men sådan var kvindernes position slet ikke for 100 år siden.

For hvad sker der egentlig, når kærligheden bliver en familieredning, og ikke en forelskelse eller af egen lyst? Og hvad sker der, når kvinderne ikke rigtig har nogen indflydelse på samfundet, men hører under manden autoritet?

Samfundet i dag er i år 2018, hvilket ikke er mere end 100 år siden at samfundet ændrede sig markant, især for kvinder, deres position og rettigheder. Det var nemlig først i 1915, kvinderne fik stemmeret efter et årtiers kamp.

Jeg vil på baggrund af min problemstilling komme ind på kvindernes plads i samfundet, redegør for kvindernes stilling i det danske samfund i den litterær periode fra 1870-1890. Senere vil jeg lede mig hen til en analyse af ”Foran Alteret” af Herman Bang, 1880. Til sidst vil jeg diskutere Harman Bangs skildring ved at perspektivere til filmen ”Et dukkehjem”.

Indholdsfortegnelse
1.0 Indledning 3
2.0 Kvindernes stilling i samfundet 3
2.1 Kønsroller 3 2.2 Borgerskabet kvinder 4 2.3 Arbejderkvinder 5
3.0 ”Foran Alteret” af Herman Bang 6
3.2 Tid og miljø 7 3.3 Personkarakteristik af Agnes 8 3.4 Personkarakteristisk af Adolf 9 3.5 Personkarakteristik af de pårørende 9 3.6 Virkemidler i novellen 10 3.7 Tema 10
4.0 Herman Bangs skildring 11 5.0 Konklusion 11 6.0 Litteraturliste 12

Uddrag
For arbejderkvinder handlede livet om hendes egen og børnenes overlevelse. Ordentligt løn- ogarbejdsforhold var derfor det vigtigste for arbejdskvinderne. Flere kvinder vandrede fra landet til byer for at blive byarbejdere, hvor de var kommet fra husmands- og landarbejderfamilier.

Da industrialisering slå til i Danmark, måtte kvinden og børnene selv stå for at tjene deres nødvendigheder. Konsekvenser ved industrialisering var der såmænd også, idet det var skyld i at arbejderklassen voksede, som resulterede i, at arbejderbevægelsen omkring 1870 bliver dannet.

Idegrundlaget stammede fra Karl Marx, som mente at den private ejendomsret var roden i uligheden. Efterhånden som bevægelsen blev stærkere, blev der lavet nye regler om at manden skulle kunne forsøge familien alene, så moren kunne gå hjemme som husmor.

Dette familieideal afspejler sig tydeligt fra borgerskabets familier. Dog havde arbejderfamilierne stadig ikke særlig mange penge, og kvindens evner til håndarbejde var derfor betydningen for overlevelse. Levestandarden i familierne afhang derfor af manden løn.

Kvindens evne til at sy tøj, købe fornuftigt ind og dyrke og henkoge grøntsager betød alvoren i arbejderfamiliernes hverdag.

Industrialiseringen betød for arbejdskvindernes, at de forlod huset og drog ud for at tage et lønnet arbejde. Kvindernes rettigheder i arbejderklassen var endnu engang sat på prøve, idet de arbejdede samme antal timer på frabrikkerne som mændene.

Derudover var hverdagen også præget af de huslige pligter, som tøjvask, madlavning, indkøb og diverse, hvor det også var kvindernes opgave at opdrage børnene.

Under hele perioden det moderne gennembrud havde kvinderne ikke de samme rettigheder som mændene, hverken med arbejde og uddannelse eller rettighederne til økonomi, politik og ægteskabet.

Rettighederne mellem arbejderkvinder og borgerskabets kvinder var også adskilt, da de ikke havde samme ressourcer. Dette blev derfor en periode med stort oprør om ligestilling mellem mænd og kvinder.

Der ses tydeligt at mandens borgerrolle er arbejde og kvindernes borgerrolle er hjemmet. Dette ses også tydeligt i Herman Bangs novelle fra 1880, ”Foran Alteret”, at kvinden ikke havde de samme rettigheder som mændene i denne periode.

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her