Frugt analyse

Problemformulering
Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger fiktion, der fremstiller socialt udsatte personer. I din artikel skal du analysere og fortolke novellen Frugt (tekst 3) og på baggrund heraf perspektivere til andre eksempler på fiktion, der også fremstiller socialt udsatte personer.

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:
- At analysere og fortolke fortælleforhold og den udvikling, hovedpersonen gennemgår i løbet af handlingen.
- At perspektivere tekstens fremstilling af socialt udsatte personer til andre eksempler.

Uddrag
Lige pludselig går det op for ham, han er på vej tilbage til Kvickly, for at række Lillebrian posen. Hvis man ser på det psykoanalytisk og med freudianske briller på, så kan man læse hvordan John’s overjeg har taget over, for første gang i lang tid. John vender tilbage til Kvickly, men den hjemløse mand er væk.

John venter på ham, men han har forladt stedet. Istedet begår John sig hjemad med den fyldte pose med frugt og grønt. “På vejen kommer han til at gå ved siden af en mand, der cykler så langsomt, at John næsten kan følge med. Manden er sort, kulsort, så sort at det ville være svært at få øje på ham om natten”. (s. 3, l. 90).

Denne mand John støder på, cykler med en pose fyldt med pant. John overvejer om hvorvidt manden skal bruge panten til at forsørge sin familie, “Om han har en familie dernede et sted på den anden side af kloden, som han sender den pant, han får retur for flaskerne, af sted til sin kone og sine børn, der måske også går og roder i andres affald”.(s. 3, l. 99)

En mands guld er en anden mands affald, kan man direkte oversætte hans tanker til. Den normale John ville ikke engang lægge mærke til denne mand, men siden han har åbnet op for et sted i sig selv, han ikke engang vidste han havde, så ser og mærker han nye oplevelser og mennesker.

Han oplever samvittigheden igen. s. 3, l. 102: “Fuck, mumler John. Så pifter han.” Selvom John ikke vil bilde sig selv ind at han har med følelse, så kan han ikke bekæmpe sin lyst til at hjælpe. Han pifter fordi han har fundet endnu en socialt udsat, og vil rode bod på hans egen ugerninger i fortiden, ved at hjælpe hvor han nu kan.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her