Der er ingen ende på Paris | Noter Analyse | Adda Djørup

Indledning
Den moderne novelle er kendt for at fremstå simpel, men være fyldt med betydning hvis der læses mellem linjerne.

Novellerne afspejler oftest den periode, hvori den er skrevet og forsøger at sætte en reaktion i gang hos læseren.

Ligeledes tematiserer nyere litteratur samfundsrelevante emner og tillægger novellerne symboler, metaforer og betydning som skal afkodes hos læseren.

Forfatteren Adda Djørup har skrevet novellen ”Der er ingen ende på Paris” (2015) hvor hun i høj grad forsøger at ironisere over de klassiske kønsstereotyper som det moderne liv og tankegang stadig er præget af.

I en humoristisk sprogtone maler hun billedet af to karakterer, hvis roller ikke stemmer overens med læserens forventninger.

Uddrag
Novellen foregår i et meget realistisk univers. De geografiske stedsmarkører der bliver nævnt, såsom Paris, Notre dame og Seinen, er alle rigtige steder, og indikerer dermed at vi befinder os i den virkelige verden.

Andre realismemarkører såsom sproget der tales - engelsk, samt personbeskrivelserne er til en grad genkendelige eller i hvert fald tænkelige.

Den flotte mørke mand, en ung og drenget sangerinde, og en svedende tyksak i skjorte og vest. Men igennem novellen veksles der mellem to forskellige sociale miljøer der står i kontrast til hinanden.

Den starter ud i et forholdsvis velhavende miljø med kvinden der er i Paris på grund sit arbejde, som sidder i en hotelbar og drikker lækker vin.

Så fortælles der om hendes unge dage hvor hendes fattigere og yngre selv levede gadelivet, og hun genkalder dufte og steder -

”Det er den samme smalle gade, og den usandsynlige diminutive bar med et forhæng af plastikperler for den åbne dør ligger der stadig”.

Hun er forbløffet over tiden der er gået og hvad hun kom fra, til det hun er blevet til. Manden fører hende tilbage til et sted der har været længe glemt – både emotionelt og fysisk.

Hun ”konstaterer, igen med forbløffelse, at det er den samme bar og værtinden den samme værtinde som dengang”.

Det formodes at manden selv må tilhøre dette sociale miljø, eftersom han har snydt og lokket hende hertil og har intentioner om at fange hende i en lejlighed, som kvinden begynder at kunne genkalde og beskriver:

”En stejl, smal trappe med en plettet væg til væg-tæppe. En lugt af støv og lokum. En lang, varm gang med mange døre og vissengrønt tapet”.

Stemningen her er meget trykket og dyster og hun oplever at manden er blevet ”underligt fjern”. Udover dette, ses der ikke andre af hans karaktertræk i selve historien.

Hans personbeskrivelse er meget flad og unuanceret. Dette er måske tilfældet, for yderligere at lægge vægt på kvindens ligegladhed om ham som person.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu