Indledning
Forestil dig, at du lige har parkeret cyklen og går hen mod indgangen til Kvickly, og der står han så, den hjemløse mand. Han står og sælger Hus Forbi. Pludselig begynder alle fordommene at køre på replay i dit hoved.

Du har egentlig mest lyst til bare at lade som ingen ting, undgå øjenkontakt og skynde dig forbi. Men hvorfor? Manden vil jo bare sælge sin avis og ønske dig en god dag.. Så hvorfor har vi det sådan?

Dette er et af de centrale emner i novellen ”Frugt”. Hvor hovedpersonen John står i samme situation som os. Igennem novellen gennemgår John en udvikling, som er altafgørende for hans syn på socialt udsatte i fremtiden.

I det følgende vil der blive analyseret og fortolket på novellens fortælletype og hovedpersonens udvikling i løbet af fortællingen.

Herigennem ses der på tekstens fremstilling af socialt udsatte, hvor der perspektiveres ud til andre eksempler på fiktion.

Uddrag
Teksten gør brug af en personbunden 3. personsfortæller, hvor fortælleren har en indre synsvinkel. Dette skaber et bånd mellem John og læseren, så man får følelsen af at man kender ham.

I det følgende citat får vi som læsere adgang til Johns tanker og følelser. Fortælleren ved hvor John er og hvad han gør, tænker og siger. ”John bander, da han parkerer sin cykel foran Kvickly…

Hvorfor fanden har Kvickly ikke styr på deres ting, de burde for fingeren ud…John er pissed.” John bander og skælder ud over cykelstativerne foran Kvickly, hans tone indikerer tydeligt at han er sur og irriteret.

Dette får læseren til nærmest at blive lidt små irriteret på Johns vegne, denne følelse af identifikation med John varer ved igennem hele fortællingen.

Novellen bliver primært fortalt med medsyn med et kort flash back undervejs. John får et flash back, da han kommer i tanke om at den hjemløse mand minder ham om Brian.

”Lillebrian, som John gav buksevand…og brækkede næsen på...Lillebrian, som ikke havde nogen mor. Lillebrian, der havde en far, som drak. Lillebrian, der var ordblind.

Lillebrian, som engang sked i bukserne…” Her får man som læser et bedre billede af hvem Brian er og hvilke ligheder der er mellem ham og den hjemløse.