Indledning
Granit er en novelle skrevet af Julia Butschkow. Julia Butschkow udgav Granit den 23. marts 2018 sammen med 14 andre noveller. Fælles for de 15 historier er, at de handler om mennesker, der kæmper med at holde styr på deres lidenskab.

Dette ses meget i Granit, da det meste af historien handler om hovedpersonens had til den afdøde mand og hans gravsten.

Novellen har formodentlig fået navnet Granit, fordi de fleste gravsten er lavet af granit, og fordi denne gravsten, symboliserer manden og hans handlinger fra dengang han var i live.

I historien hører vi, at hun ikke er den eneste, der har en negativ holdning til den afdøde mand. Vi læser blandt andet, at graveren, som også befinder sig på kirkegården, kalder ham for et ”swin”.

Uddrag
Kompositionen i novellen følger en meget enkel tidslinje. Selve historien varer cirka et døgn, men der ligger meget bag ved historien, som vi kun selv kan tænke os til. Eksempelvis, hvorfor er vores hovedperson så rasende på den afdøde mand, og hvorfor besøger hun ham, hvis hun har sådan et inderligt had til ham.

Novellen er bygget op om berettermodelen, men som med så mange andre noveller og korthistorier mangler vi et anslag, der forklarer os, hvad der har fundet sted inden vores konflikt.

Man kan sige, at novellen starter i en media res lignende fænomen, da vi bliver trukket med ind i en historie, som måske har været i gang i flere år. Konflikten i denne historie, vil jeg mene, er hovedperson selv, da hun går og kæmper med denne her onde fortid med manden og hans handlinger.

Ikke sagt, at det er historiens højdepunkt. Historiens højdepunkt finder sted, der hvor hovedpersonen er hjemme hos graveren efter en hyggelig bytur.

Vi har ”point of no return”, da hovedpersonen vælger at tage med graveren hjem som også danner vores højdepunkt. Historien begynder dog at blive spændende efter vores hovedperson vælger at sige ja til at tage en hotdog, så på en måde kan man sige at novellen har to drejningspunkter.