Indholdsfortegnelse
Præsentation af Julia Butschkow
- Temaer i hendes forfatterskab

Analyse af novellen
- Introduktion til novellen
- Hovedpersonens adfærd og reaktionsmønstre
- Reaktionsmønstre
- Relationen mellem de øvrige familiemedlemmer

Bestemmelse af tekstens temaer

Litteraturliste

Uddrag
Julia Butschkow er født den 21. december 1978 i København, og dimitterede fra Forfatterskolen i 2001. Hun debuterede i 1997 med digtsamling Lykkekomplex, og tre år efter hun dimitterede fra Forfatterskolen

i 2004, udkom hendes første roman Lunatia, der handler om en ung kvinde, der skriver om sit liv fra en hospitalsseng efter et selvmordsforsøg. Romanen er opbygget som én lang sætning, og der er kun et enkelt punktum - på side 132.

Denne form fremhæver, hvordan alting i et liv hænger sammen. Hendes anden roman Apropos Opa udkommer fem år senere, i 2009, og handler også en ung dansk kvinde, som handler om tre generationers familiehistorie - fra farfaren

der sendte jøder til koncentrationslejre, til nutiden. I 2011 udkom novellesamlingen Der er ingen bjerge i Danmark, hvor novellen ’Danmarksferie’ optræder, og det er denne novelle, opgaven vil fokusere på.

Novellesamlingen undersøger livets vej hos forskellige danskere, som både er bakket, grusset og fyldt med huller. Forfatteren giver med denne novellesamling et selektivt billede af Danmark anno 2011.

---

Anna er teenager med stort T, hvilket også tydeligt afspejler sig i hendes adfærd. Da familien sidder på en café, og hun bliver spurgt indtil, hvad hun tænker på af hendes mor (s. 2, l. 119-120), svarer Anna ingenting.

Dette vidner om en meget afvisende adfærd overfor sin mor, og at hun ikke vil dele sine tanker og følelser med sin nærmeste familie. Hun mærker også hurtigt, at det bliver for intenst, når hun er sammen med sin familie i længere tid.

Da hun selv går en tur i byen efter de har siddet på caféen i et kort stykke tid, er dette et udtryk for, at det bliver for intenst for hende og hun har behov for at søge væk. ” -

Jeg går lige en tur, sagde jeg. - Hvor går du hen? spurgte min mor. - Bare lidt rundt i byen, sagde jeg.” (s. 2, l. 130-132).

Sommeren hvor familien er på bilferien, skifter Anna også garderobe. Hun går fra en sort til gul garderobe (s. 1, l. 50-54). Den sorte farve symboliserer i høj grad en mystisk, klassisk og seriøs tone.

Hvorimod den gule farve er langt mere positiv og optimistisk samt håbefuld . Dette står i stærk kontrast til Annas opførsel denne sommer, da hun gennem novellen ikke virker hverken positiv eller optimistisk. Tværtimod.

Da hun i slutningen af novellen selv går rundt i Ribe, opstår der en meget speciel frygt, da hun er på toilettet og stikker hovedet ind under det kolde vand, fordi hun har bidt sig i læben.

Her opstår frygten for, at hun får en række sygdomme. ”(…) pludselig slog det mig, at en eller anden kunne have gjort det samme før mig: sat sine læber mod vandhanen og drukket – og denne anden kunne have været syg

han eller hun kunne have haft herpes eller kyssesyge eller hiv; det dunkede i mine tindinger, jeg var pludselig overbevist om at jeg ville blive smittet, selvom vores biologilærer engang havde fortalt at hivvirus ikke kunne smitte via spytsekret

men jeg følte mig pludselig helt sikker på at det var løgn, især fordi jeg nu havde bidt mig i læben; at hivvirus virkelig kunne overføres via spyttet; at jeg ville få hiv nu og meget snart aids i udbrud, og jeg ville sikkert dø alt for tidligt, (..)

og jeg ville slet ikke nå at få rejst jorden rundt eller blive gift eller få børn eller bare få rigtig hul på livet før alting pludselig ville være for sent.” (s. 3, l. 201-226).

Det er også denne frygt mange får i denne tid omkring corona´en, hvilket har medført en voldsom adfærdsændring blandt mange mennesker.