Indledning
Hvornår vil man betegne en person som socialt udsat, og kan man være bekendt at dømme folk inden, man overhovedet kender dem og deres baggrund?

I novellen ”Frugt”,som er skrevet af den danske forfatter Julia Butschkow, møder vi John, en mand som har svært ved at se ud over sin egen næsetip og derfor lever ensomt og isoleret.

John dømmer folk, han ikke kender,men en dag går noget op for ham. Har John levet sit liv forkert og for snæversynet ?

”Frugt” bliver fortalt gennem en tredjepersonsfortæller. Dette kan man se, da hovedpersonen John bliver benævnt med han eller sit navn.

Dette ser man f.eks. i linje 1, hvor der står: ”John bander, da han parkerer sin cykel foran Kvickly”. Her benævnes John altså med han og sit eget navn, hvilket betyder, at det er en tredjepersonsfortæller.

Uddrag
Han virker som en mand, man helst ikke har lyst til at være sammen med eller for tæt på. På nogle punkter kan man derfor også sige, at John er socialt udsat.

Han lever nemlig en dårlig livstil og er derfor ekstra udsat for at udvikle livsstilssygdomme samtidig med, at han lever et ensomt og isoleret liv højst sandsynligt, fordi han fremstår usoigneret.

En anden grund til, at John lever et ensomt og isoleret liv kunne være, at han er meget dømmende, generaliserendeog fremmedhadsk.

Dette kommer bl.a. til udtryk på linje 17-18 hvor der står: ”hjemløse, de psykisk syge, indvandrerne og alle de andre, somnasser på velfærdsstaten”.

Her er John altså meget generaliserende og mener, at alle hjemløse, psykisk syge og indvandrere er folk som nasser på velfærdsstaten. Yderligere bruger han også ordet ”perkerbiks” om grønthandlen.

Da man i starten af novellen bliver præsenteret for John, virker hansom en vred mand,derer dårlig til at styre sit temperament. Det kan ses på linje 3-6hvor der står:

”Hvorfor fanden har Kvickly ikke styr på deres ting, de burde få fingeren ud og sætte flere cykelstativer op, så man bliver fri for, at alting roder rundt foran butikken, kunderne kommer til skade, når de falder over de rustne bunker af stål, mankan brække hoften eller en arm så let som ingenting, John er pissed”.