Indledning
Under det moderne gennembrud startede vi med at sætte problemer under debat. Vi skal have frihed via litteraturen, hvilket Georg Brandes også var forkæmper for.

Vi skal gøre folk opmærksomme på de problemer vi står overfor og skabe en samfundsdebat. Vi ser mange eksempler på dette i dag, i digte, noveller, romaer osv. hvor forfattere bruger dette frirum til at sætte en samfundsdebat i gang.

Det ses hos mange forfattere som fx Henrik Pontoppidan, J.P. Jacobsen, Edvard Brandes, Amalie Skram osv.

Uddrag
I takketalen nævner Eika ”Jeg taler til den danske statsminister” , han taler altså direkte til Mette Frederiksen og anklager hende for ikke at gøre det godt nok.

At bruge et frirum som dette og at kunne bruge takketalen til at brokke sig over samfundet har jeg ikke den store forståelse for.

Eika vil selvfølgelig gerne ud med et budskab, men at han vælger denne situation til, det er jeg ikke tilhænger af.

Jeg synes ikke man kan bruge sådan en begivenhed til et politisk opråb, da hele salen er i gang med at hylde ham for hans værker og forfatterskab.

Mette Frederiksen er heller ikke begejstret efter talen ”men Mette Frederiksen holdt demonstrativt hænderne i skødet” . Eftersom Eika anklager statsministeren for ikke at gøre tingene ordentligt kan jeg godt forstå hendes situation.

I et samfund hvor vi alle skal holde sammen, bakke op om hindanens beslutninger og hjælpe hindanen er det på nogen måder et meget anderledes og ligegyldigt opråb.