Indledning
Alle har en holdning til hvordan vores samfund skal fungere og det har man ret til at udtale og udtrykke sig om. Dette gjorde forfatteren Jonas Eika til sin takketale da han modtog Nordisk råds litteraturpris.

Han sendte en ”flabet fuckfinger” i hovedet på den danske statsminister Mette Frederiksen, da han stod og kritiserede det danske samfund og dets magtoverhoveder.

Er det i orden at udtale sig politisk til en takketale, eller skal han bare modtage sin pris, sige tak og sætte sig ned på stolen og udtrykke sig om sine holdninger på anden vis?

En forfatter har nemlig den egenskab at de gennem deres værker kan skabe samfundsdebatter og på den måde skabe fokus på bestemte emner og oplyse folk, som for eksempel Yahya Hassans digtsamling YAHYA HASSAN som ligger op til samfundsdebat. Hvilken måde er bedst at udtrykke sig på?

Uddrag
Vi har alle ytringsfrihed i Danmark og vi kan frit udtrykke os om vores politiske holdninger som det passer os, om de er meget venstreorienteret eller ej spiller ingen rolle.

Forfatteren Jonas Eika brugte sin ytringsfrihed, da han gik over stregen til nordisk råds litteraturprisuddeling, hvor han ustoppeligt kritiserede den nuværende statsminister og hendes såkaldte ‘racistiske’ partiprogram.

Jonas Eikas mangel på situationsfornemmelse endte med at fornærme blandt andet Mette Frederiksen, men det fyldte også salen med en chokeret stemning.

Som Klaus Rothstein skriver ”Det nytter ikke at tale dannet, bare fordi man er inviteret på besøg ved magtens bord.”

bare fordi man er tilstede i et rum fyldt med magtoverhoveder og politikere betyder det ikke at man lige pludselig for ret til at diskutere politik når man ikke er dannet indenfor emnet, bare fordi man er sammen med en bestemt gruppe, betyder det ikke at man passer ind.