Eskimo | Debatterende Artikel

Indledning
En ispind er frontfigur for en racismedebat, der bærer præg af en hel del alvorlige aspekter idet ordet ”Eskimo” debatteres i forhold til Hansens-is tvivlen om hvorvidt termen er nedsættende eller ej.

Vi får indblik i to forskellige holdningsbaserede tekster, hvor vi i artiklen ”Jeg er eskimo. Det kan ingen rokke ved” (tekst 1), bliver præsenteret for tidligere landsstyreformand, Lars Emil Johansen, der ytrer sin stolthed over at være eskimo.

Derudover får vi en anden holdning præsenteret i Facebook opslaget ”Om ordet eskimo” (tekst 2), som er skrevet af Julie Bertelsen, der selv er af Grønlandsk herkomst.

Uddrag
Artiklen bærer primært præg af en personlig diskurs, hvor Johansen ytrer sin egen personlige holdning samt relevans i debatten.

Hans grundlæggende holdning til debatten er, at det er resultatet af en krænkelseskultur, hvor langt vigtigere ting forglemmes i stormvejret.

Han mener, at hvis der skal gøres op mod den hvide overmagt, så er det mere intensitet at fjerne statuer, der udtrykker undertrykkelse i form af hvid overmagt på fremtrædende pladser i Grønland.

”Statuen af præsten Hans Egede (…) er blevet overmalet” , herefter udtrykker Johansen, at han ikke mener statuen bør stå på en fremtrædende plads, men derimod foran Hans Egede Kirke.

Han mener faktisk, at ordet ”grønlænder” er en langt værre term, idet den er opfundet af kolonisterne. I Facebook opslaget ”Om ordet eskimo” (tekst 2), som er skrevet af Julie Bertelsen, får vi en anden holdning præsenteret, som ligger til grund for sine egne oplevelser.

Hun fortæller om hvordan ordet er resultatet af magtstruktur mellem Danmark og Grønland, hvor Inuitterne altid har været underordnet den danske befolkning.

Hendes påstand er, at danskere generelt benytter nedladende termer om andre minoriteter, ” (…) ”Fordi man ikke forstår det” , hvilket er problematisk da den danske humor kan være mangel på respekt.

Hun fortæller derefter, at man i Grønland har ytret ønske om at blive kaldt for Inuit i stedet for Eskimo. Hvilket sammenlignes med Spaniernes ønske om at fjerne betegnelsen Spanjoler, som ligeså er en politisk ukorrekt term for en lavere social status.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu