Desertøren, Isak-ofret

Indledning
Et hjerte der er fyldt med kærlighed til Allah, er et hjerte, der hviler i sig selv. En muslim vi-ser sin kærlighed til Allah ved en uafbrudt søgen efter hans tilgivelse. Fortvivlelsen på Allahs barmhjertighed er utænkelig, og man vil aldrig se de synder man begår til at være større end Allahs tilgivelse.

”Isak-ofret” fra novellesamlingen ”Desertøren” er et stærkt eksempel på hvilken betydning Allahs tilgivelse har for den der oprigtigt søger ham. I denne tekst udfol-der en faders kærlighed til Allahs sig ved at søge efter tilgivelse for de synder hans slægt har begået

Uddrag
Igennem novellen præsenteres vi for en ung mand som vender tilbage til sit hjemland, efter at have draget til Sovjetunionen for at studere. Han vender tilbage til sit hjemland, Afghani-stan, for at se sine forældre igen. Her ender den unge mand ud i problemer, da han i sin hjemby betragtes som vantro, forræder mm. fordi han fravælger hellig krig for at kunne studere.

Dette betyder at den unge mands far bliver pålagt at skulle henrette sin søn, fordi han har vanæret landet. De to vandrer derfor sammen op i bjergene, for at kunne udføre henret-telsen på offerpladsen.

I novellen bliver der gjort brug af lav sproglig stil, da der bliver benyttet hverdagsprægede sprog, let forståelige ord samt sætninger. Udover dette bliver der også brugt en form for slang ”Så fat det dog” (s. 93, l. 31), hvilket gør at vi som læsere nemmere kan identificere os med handlingen i novellen.

I starten bliver der brugt lav sproglig stil, men jo længere man kommer i teksten bliver præget af billedsprog, blandt andet metaforer og sammenligninger. ”Min krop brændte af den ild, der var flammet op i mit hjerte” (s. 98, l. 30-31) og ”Himler åbner sig, og tusinder af engle smutter ud for at være vidner og dommere under denne prøvelse” (s.118, l. 10-12).

Dette er to eksempler på metaforer der bliver benyttet i novellen. ”Jeg ved ikke, om det er kuglen eller braget, der når mig først, som et kraftigt spark, der kaster mig ned i graven” (s. 118, l. 20-21) og ”Mine læber er som hærdet læder” (s. 118, l. 27).

Dette er to eksempler på sammenligninger der bliver benyttet i novellen. Sammenligningerne og metaforerne er med til at gøre teksten mere levende for læseren. Undervejs i novellen tydeliggøres en bestemt sætning i form af gentagelser. Sætningen udvikler sig i takt med novellens handlingsforløb.

Første gang vi støder på sætningen i novellen lyder den således: ”Her kæmper vi mod sovjet-soldaterne, mens du bare går og…” (s. 91, l. 1-2), anden gang sætningen optræder i novellen lyder den efterfølgende: ”Her kæmper vi mod sovjetsoldaterne, mens du bare…”, sidste gang vi præsenteres for sætningen er den fuldendt og lyder således: ”Her kæmper vi mod sovjet-tropperne, og så går du bare og studerer”.

Ved at optrappe sætningen på denne måde får man som læser indblik i hvad den primære grund er til at, soldaterne vil have ham henrettet.

Derudover er brugen af gentagelser med til at understrege og gøre særligt opmærksom på en bestemt stemning, som i dette tilfælde består af soldaternes utilfredshed med sønnens manglende deltagelse i den hellige krig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu