Stort dokument | Noter Dansk

Indholdsfortegnelse
Argumentation analyse
Argumentation
Verber
Diskursanalyse
Modeller

Uddrag
Påstand: Hvis du kan indlede en sætningsdel med derfor, er det en påstand, der følger.
Belæg: Hvis du kan indlede en sætningsdel med fordi eller da, er det belægget til påstanden, der følger.

Hjemmel: Hvis du kan indlede en sætningsdel med eftersom eller i henhold til er det hjemlen, der følger. Udfordringen er, at hjemlen ofte er implicit, så den ikke står direkte i teksten. Som læser skal du læse 'mellem linjerne' og lave en tolkning.

---

4. Pararbejde: Find påstand, belæg, gendrivelse, rygdækning og styrkemarkører i nedenstående udsagn. Overvej også, hvad den underforståede hjemmel er.

Det kan skade andre mennesker, når man ryger. Så selvfølgelig skal man også forbyde rygning på offentlige steder. Nogle undersøgelser kan faktisk vise

at passiv rygning er farligere end at indånde udstødningsgasser fra biler. Jeg forstår ikke folk, der mener, det er en hetz mod rygerne.

De vil jo have bedst af helt at holde op med at ryge. Jeg synes heller ikke, det er et argument, at rygere i det offentlige rum ikke altid generer andre med deres røg. Hvis bare risikoen for at det kan ske, er til stede, bør vi under alle omstændigheder forbyde det.

5. Pararbejde: Find selv på et udsagn, der indeholder alle elementerne i den udvidede model.

6. Gruppearbejde: Undersøg hvilke påstande og belæg, der forekommer i debat-artiklen Juridisk kønsskifte er det rene nonsens fra Kristeligt dagblad d. 13.6.2016 skrevet af Christian Borrisholt Steen

medlem af Etisk Raad. Undersøg, hvilke belæg der fremføres for artiklens hovedpåstand og undersøg også, hvis der forekommer rygdækninger og gendrivelser.

7. Skriveopgave: Forbered en tale for klassen, hvor du argumenterer for eller imod mere overvågning i det offentlige rum. Hent inspiration i afsnittet om disposition. Efterfølgende skal talen præsenteres i en gruppe, og den bedste udvælges til præsentation for hele klassen.

---

Hvilket hovesynspunkt (påstand) gør Støjberg sig til talsmand for? Find evt. belæg og hjemmel, der bakker påstanden op.

Hendes hovesynspunkt er barnebrudskommissionen, hende påstand er at man skal beskytte de mindre årige piger der er bliver tvunget til at gifte sig med ældre mand ogsom ikke kan adkilles nu.

Belæg er at de mindre årige ikke blev adskillt der ældre mand fordi de internationale konventioner forbyder det.. Hjemmel er

Hvilke problemer, mener professor Christian Kock, der er i Støjbergs argumentation? Hun bryder loven, hun snakker om noget modsat end hvad hun bliver kritizseret for

(diskutabel eller ubevist påstand), prøver på at får folk til at tro noget ved hjælp af virkemidler, bruger andre ord for ”de rigtige ord”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu