Den demokratiske samtale i dag

Indledning
I flere hundrede tusinde år har mennesket formet måden vi har kommunikeret på. Det har udviklet, og hver især har taget den til sig på forskellige måder, og adopteret det, så den tilpasser en selv. I takt med samfundsudviklingen har vi fået det moderne informationssamfund, hvori samtaler indgår på digitale platforme.

I denne opgave undersøger og redegører jeg for hvorvidt præmis- serne og kriterierne for den konstruktive samtale overholdes digitalt. Derudover vil der være ind- blik i den danske forfatter Dy Plambecks udtalelse omkring sprogets udvikling, samt den danske filosof og forfatter Vincent Hendricks tanker. Yderligere vil der diskuteres det moderne sprogbrug i politisk tale hos den danske partileder, Rasmus Paludan.

Uddrag
I 2017 udgiver den danske forfatter og digter, Dy Plambeck, et debatindlæg i Politiken, med titlen: Vi har sønderrevet det danske sprog, hvilket lyder aggressivt og angribende, men ikke desto min- dre korrekt. Dy Plambecks helt grundlæggende budskab er at gøre det klart for læseren, hvad sproget det er. Hvordan det kan bruges, samt hvordan det reelt bliver brugt i dag.

Hun erklærer i sin tekst, at hendes tiltro til sproget er varslende, men samtidig hvor stort potentialet er - og hvad sproget virkeligheden kan. Dy Plambeck tager udgangspunkt i en slags kærlighedserklæring til sproget og dets potentiale - og netop dette ses tydeligt i teksten: På linje 1, skriver Dy Plambeck: "Jeg er forfatter, jeg tror på sproget, dets berettigelse til verden, dets muligheder."

Netop kærlighedserklæringen kommer til udtryk i det enkelte ord: Berettigelse; "rimelig og fyldestgørende grund til at noget skal eksistere eller gælde," sådan forklarer den danske ordbord det, og netop med dette enkelte ord viser dog ikke blot Dy Plambecks overskud og specielle måde og arbejde med enkelte ord på, men også, hvor vigtigt og gældende sproget i virkelig er.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu