Blodtyper | Noter Biologi

Indledning
I forbindelse med ondartede blodsygdomme, leversygdomme eller ved stort blodtab kan der være brug for, at en patient får en blodtransfusion.

Ved en blodtransfusion modtager en patient blod fra et raskt menneske (en donor). Men menneskers blod er ikke ens.

Patientens immunforsvar vil normalt opfatte andre menneskers blod som noget fremmed, der skal bekæmpes. Men det er heldigvis muligt at finde blod, som immunforsvaret ikke reagerer imod.

Indholdsfortegnelse
Antigen
Antistof
Blodtransfusion
- Blodtype
- Kan gives til

Normalt har man ikke anti-D i blodet. Men hvis et menneske med Rhesus negativt

Graviditet
Blodtypebestemmelse
Opgave

Uddrag
Antigener sidder på de røde blodlegemer. I AB0-systemet findes der A-antigen og B-antigen. Disse antigener findes også på kroppens øvrige celler.

Personer med blodtype A har A-antigen på deres røde blodlegemer. Personer med blodtype B har B-antigen på deres røde blodlegemer.

Har man blodtype 0, har man hverken A- antigen eller B-antigen på de røde blodlegemer. Har man blodtype AB, har man både A-antigen og B-antigen på de røde blodlegemer.

I Rhesus-systemet findes der anti-D, som kun findes på de røde blodlegemer. Enten har man, eller også har man ikke anti-D på sine røde blodlegemer.

Har man anti-D på sine røde blodlegemer, har man blodtype Rhesus positiv. Har man ikke anti-D på sine røde blodlegemer, har man blodtype Rhesus negativ.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu