Indledning
Danmark blev den 9. april 1940 besat af Tyskland. Danmark valgte at indgå i et samarbejde med Tyskland, som varede indtil 1943. Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet.
Denne tid er et dystert punkt i Danmarks historie. Under besættelsen var Danmark et splittet land og indbyggerne var uenige om hvordan besættelsesmagten skulle håndteres.
I vores opgave fokuserer vi på hvordan den danske befolkning reagerede og hvordan de gjorde modstand til besættelsesmagten og hvordan regering håndterede hele situation.
Mortens Nielsens digt “Skæbne”, Klaus Rifbjergs digt “ De skød en stikker” og Thorvald Staunings tale benyttes til at besvare problemstilling.
Indholdsfortegnelse
Indledning 1
Problemstilling 2
Redegørelse 3
- Samarbejde og modstand i besættelsestiden 3
Analyse - Dansk 5
- Skæbne, 1944 skrevet af Morten Nielsen 5
- De skød en stikker” 1966, Klaus Rifbjerg 7
Kildekritik- Historie 8
Diskussion 11
Konklusion 12
Litteraturliste 13
Uddrag
Det viser os at Stauning prøvede at finde noget godt, i en helt forfærdelig situation og prøver at opretholde den danske selvstændighed i nogle andre områder selvom det ser meget sort ud.
Det meste af Danmarks befolkning var imod den tyske besættelse, men i starten var der ingen som troede at de kunne drive tyskerne ud af landet, men modstandsaktionerne begyndte kort efter Tyskland besatte Danmark.
2 De tyske telefonkabler blev klippet over, og nogle lavede løbesedler mod tysker.3 de gik med tøj i de allieredes farver og sang danske sange.