Indledning
I dagens Danmark har vi gode arbejdsforhold, grundet den danske model hvor vi har fagforeninger til at aftale løn- og arbejdsvilkår med arbejdsgiveren.
Det er et resultat af industrialiseringens dårlige arbejdsvilkår, hvor overskud af arbejdskraft gav arbejdsgiverne mulighed for at sætte lønningerne i bund.
Arbejdsklassen var derfor i denne periode undertrykt af de kapitalistiske magthavere, hvilket førte til strejker, demonstrationer og ikke mindst det betydningsfulde opgør Slaget på Fælleden.
I opgaven vil jeg først og fremmest redegøre for disse arbejdsforhold under industrialiseringen.
Indholdsfortegnelse
Indledning 2
Redegørelse for arbejderklassens arbejderforhold under industrialiseringen 3
Kildekritisk analyse af ”Maalet er fuldt!” af Louis Pio 4
Analyse af ”En Lønningsdag” af Martin Andersen Nexø 6
- Skildringen af klasseforskelle 7
Vurdering af industrialiseringens betydning på arbejdernes levevilkår 8
Konklusion 9
Litteraturliste 10
Uddrag
Opfindelsen af dampmaskinen i 1712 i England1 kom til at have stor betydning på det daværende danske samfund, da den i starten af 1870’erne2 fandt sin vej til Danmark.
Landet gik ind i en ny tid, hvor industrialiseringen fik sit gennembrud. Jernbanen blev blandt andet indført i den sidste halvdel af 1800-tallet3, hvilket betød, at varer fra hele landet kunne leveres gennem jernbanenettet.
Udover det blev meget arbejde som før blev udført af heste- eller mandekraft erstattet med maskiner4, hvilket førte til en del industrivirksomheder, som blev anlagt under industrialiseringen.
Der blev derfor mindre arbejde på landet, og gennem perioden fra 1850-1901 flyttede to ud af ti danskere fra land til by for at finde arbejde5.