Indledning
Hvis man tænder for radioen eller fjernsynet et hvilket som helst tidspunkt på dagen, lige meget om det er TV2, DR1 eller BBC-news, så bliver man nærmest bombarderet med nyheder.
Så er der nyheder om naturkatastrofer, hungersnød, firmaer, der er gået konkurs, indvandring fra Mellemøsten, oversvømmelser, besparelser af dit og dat i den offentlige sektor, død og sult, mord og elendighed, trusler og krig, voldtægt og elendighed, og man kunne blive ved og ved, for listen er simpelthen uendelig.
Man gider nærmest ikke engang at tænde for tv’et eller radioen, fordi man simpelthen kører træt i alt denne uendelige elendighed.
For det sætter også gang i en masse tanker, som man egentlig helst vil undgå. Tanker og spørgsmål om, hvordan det kan være, at vi lever i sådan en forfærdelig verden, hvor der aldrig sker noget som helst godt og positivt.
Uddrag
DR-medarbejder Cathrine Gyldensted, der også er ansat som underviser i konstruktiv journalistik på universitetet Windesheim i Holland, mener, at udelukkende negative nyheder er udsigtsløse, og at journalisternes nuværende selvforståelse er ”At være kritisk og skovle problemer op som andre må sørge for at få løst” (l.26-27, tekst 4b).
Det er et problem, mener Gyldensted, da hun vil have nytænkning inden for nyhedsformidlingen med journalister, der viser udvikling, vækst og muligheder.
Kurt Strand mener, at modstanderne af konstruktiv journalistik i bund og grund ender ud i en misforståelse om, hvad konstruktiv journalistik egentlig betyder, og at de sætter lighedstegn mellem konstruktiv og positiv.
Denne misforståelse sætter en blokering på den udvikling, som brugen af konstruktiv journalistik kunne skabe.
For konstruktiv journalistik er ikke udelukkende gode, hjertevarme historier, som kun sætter fokus på den positive side af verden, nej konstruktiv journalistik skal være med til at skabe et nuanceret billede på verden med fokus på både de positive og de negative sider.
Dette med lighedstegnet mellem positiv og konstruktiv er en misforståelse, som jeg mener, at Koncernchef for Berlingske Media og chefredaktør på Berlingske Tidende, Lisbeth Knudsen, taler ud fra. Som det fremgår af Andreas Marckmann Andreassens artikel:
”Mediechefer kritiserer ideen om ’konstruktive nyheder’” i Journalisten fra 2010, er Lisbeth Knudsen kritisk over for konstruktiv journalistik, netop fordi, at hun mener, at det er en måde at fordreje den sande og barske virkelighed på.
Skriv et svar