Opgavebeskrivelse
● Skriv et essay om fake news, hvor du undersøger forholdet mellem sandhed og løgn i medier, litteratur, kunst, politik, personers iscenesættelse eller andet, kom herunder ind på afsenderens motiver og modtagerens rolle.

● Du SKAL inddrage Borat, Blendstrups Gud taler ud og Rokokoposten i essayet.

● Der er mange eksempler ellers fra undervisningen, som også kan inddrages.

● Derudover skal du selv finde minimum 1 kilde, eks.: hjemmeside, billede, reklamer, skønlitteratur, tv-serier, blogs, fakta-tekster, nyhed eller film, som du selv finder interessant.

● 4-5 sider x 2400 anslag + forside

● Fodnoter og citater - ellers ikke gyldige kilder!

● 5 elevtimer

Indledning
Vi kender alle det med og blive snydt af en nyhed på nettet. Vi synes selvfølgelig det er nederen og spild af tid men det er som sådan ikke noget vi selv synes er særlig slemt.

Jeg husker selv at jeg engang blev snydt af at en kendt rapper var død, og jeg synes selvfølgelig det var tragisk men det var ikke noget jeg tænkte særlig meget over.

Men fake news kan være skadeligt i mange forskellige grader. Fake news fylder rigtig meget i den politiske verden, og det er altså ting som er en del mere vigtigt og noget som påvirker mange flere mennesker, end at en kendt rapper er “død”.

De falske nyheder fylder meget på de sociale medier og vi ser dem tit blive lavet og udgivet i tidsperioder med store sager eller forløber.

Jeg husker selv den amerikanske valgkamp i 2016,1 hvor der kom en masse falske nyheder frem omkring Donald Trump og andre i valgkampen, og derfor blev fake news også en stor del af valgkampen og et kæmpe debatemne.

Uddrag
Fake news er fra dengang man begyndte og kunne trykke, og der blev der trykket aviser osv som mange folk begyndte og læse fordi så kunne man få nogle nyheder omkring hvad der skete.

Det er ikke kun den dag i dag man lyver, det gjorde man selvfølgelig også dengang så det var ligesom der de falske nyheder og det er ikke undrende at det stadig er hængt ved.

Vi ser dog mere falske nyheder i dag blive brugt på de digitale nyheder og aviser men ordet bliver også brugt i en mundtlig sammenhæng, fordi mange forbinder ordet med noget som der ikke er rigtigt.

Man kan bruge ordet fake news i sammenhæng med bogen Gud taler ud.2 Bogen er en selvbiografi og handler om hvordan det er at vokse op med en far, der er kommanderende og hvordan det skaber problemer i hverdagen.

Bogen er en selvbiografi men bogen er stadig bygget op som en historie derfor er der bygget ekstra ting på historien.

Nogle af tingene i bogen er situationer forfatteren selv oplevede med hans far, men der findes altså også nogen hvor han ikke selv var der

og på den måde kan man ikke være 100% på om det er rigtigt det han fortæller, og på den måde kan man bruge ordet fake news, fordi nogle af de ting man læser i bogen er måske ikke helt rigtige.

Fake news er et fænomen som der har været der i mange år og man burde jo tænke at man igennem de mange år havde fundet metoder til at holde de falske nyheder væk eller lære og kunne skelne mellem de rigtige og forkerte ting.

Men som sagt tidligere så opdigter og lyver mennesker stadig, ligesom man også gjorde dengang og nu er der bare kommet flere steder man kan udnytte de falske nyheder over.

Dengang fandtes der nemlig ikke sociale medier og det var derfor i den virkelig verden på papir og i samtaler man skulle overbevise folk om at det var rigtige nyheder

men nu findes der ligesom store platforme som hele verden benytter sig af og grundet den digitalisering er fænomenet falske nyheder bare blevet endnu større fordi man kan komme ud til mange flere mennesker.

Der vil nok formentlig være en fortsat stigning i fake news når digitaliseringen3 også stadig udvikler sig og der derfor kommer flere steder man kan dele nyhederne på.

Det er svært og forhindre de falske nyheder i at komme frem fordi det er muligt for næsten alle mennesker og slå ting op på internettet, og derfor er det også svært for borgerne og skelne mellem rigtige og falske nyheder.