Opgavebeskrivelse
- Hvad skete der på Krudttønden den 14. Februar 2015?
- Hvorfor blev Omar El-Hussein terrorist?
- Hvorfor blev angrebet karakteriseret som terror og ikke blot en hadforbrydelse?

Indledning
Denne opgave vil sætte fokus på terrorangrebet på kulturhuset Krudttønden den 14. Februar år 2015, hvor Omar El-Hussein angreb et debatmøde omkring ytringsfrihed.

Dette angreb et meget relevant under emnet terrorisme, idet det er sket i nyere tid og er med til at belyse, hvilke konflikter der findes i nutiden, og hvad der i dag ligger til grund for terrorangreb.

Disse årsager vil belyses i opgavebesvarelsen. Angrebet er desuden meget aktuelt at berører, idet dokumentaren ”Omars vej til Krudttønden” netop er udkommet i marts 2020, hvilket har rusket op i debatten omkring, hvorvidt angreb var terror samt om, det kunne være undgået.

Uddrag
Lørdag den 14. februar 2015 var dagen for endnu et debatmøde på Krudttønden.

Krudttønden er et kulturhus beliggende i indre København. Den 14. Februar blev Krudttønden brugt til et debatmøde omkring ytringsfrihed, hvor Lars Endel Roger Vilks, kunstner og kunstprofessor, var arrangør.

Lars Vilks er især kendt for sine Mohammedtegninger, som har skabt meget opmærksomhed omkring kunstnere. Tegningerne har eksempelvis først til dødstrusler samt andre truende beskeder rettet mod kunstneren .

Netop dette debatmøde, den 14. februar 2015, blev omdrejningspunktet for den største terroraktion nogensinde i dansk historie. ”Klokken var 15.30, da den 22-årige Omar El-Hussein rettede en riffel mod facaden på kulturhuset krudttønden” .

En af debatmødets medlemmer blev ramt og dræbt af skudende, men det egentlige mål gik fri og overlevede angrebet. Det er senere hen offentliggjort, at skudende var rettet mod Lars Vilks .

Desuden er angrebet blevet karakteriseret som direkte terror. Lars Vilks er, som sagt, for sine Mohammedtegninger, der skildrer profeten Mohammed, som en hund. Det var netop disse tegninger, som lagde til grund for terroraktionen på Krudttønden i 2015. T

egningerne var særdeles provokerende for mange i Mellemøsten, og især palæstinenseren Omar El-Hussein, så det som stærk krænkende og overtrædelse af ytringsfriheden.

Omar El-Hussein var af palæstinensisk baggrund, men havde boet i Danmark hele sit liv. Han voksede op på Nørrebro i København med sin familie. Dette var et hårdt miljø, som havde stor indflydelse på ham. Generelt var han en meget intelligent dreng, der gik op i skolen. Allerede fra de tidlige teenageår blev han dog kendt af politiet.

Først som indbrudstyv, så voldsmand og siden som knivstikker. Han fik hele fire domme i årene 2011 til 2014, hvor den unge mand kun var mellem 18 og 21 år gammel.

Dommene afsonede han på forskellige institutioner. Her blev det flere gange indberettet, at Omar viste stærke tegn på radikalisering. Omar El-Hussein blev første gang fængslet efter et umotiveret knivstikkeri i et S-tog d. 22 november 2013.

I fængslet blev han flere gange indberettet for radikal adfærd og udviste ekstreme islamistiske holdninger. Det siges desuden, at han i fængslet udtalte, at han vil tage til Syrien for at kæmpe, når han blev løsladt.