Problemformulering
Hvad skyldes konflikten i Mellemøsten? Og hvad gør Mellemøsten og vesten så forskellige?

Indledning
Terrorisme er et fænomen som efterhånden findes på alles læber. Fænomenet var især populært efter terrorangrebet på World Trade Center, nu kendt som terrorangrebet 9/11.

Dette angreb blev fortaget af islamistiske terrorister, som man i dag anser som den mest udbrede terrorform. Den islamistiske terrorform er ofte nævnt i forbindelse med ”vesten-had”.

Netop dette had har skabt størstedelen af terrorangrebene fra de islamistiske ekstremister. Hvad der skyldes dette had vil blive undersøgt i følgende opgave, ved at besvarer spørgsmålet: ”Hvad skyldes konflikten i Mellemøsten? Og hvad gør Mellemøsten og vesten så forskellige?”

Indholdsfortegnelse
Indledning 2
Islamistisk terrorisme 3
Hadet til vesten 4
Trosretninger og styreformer i Mellemøsten 6
Konklusion 8
Litteraturliste 9
Holm, Pernille. (2004, 24. April). Osama Bin Ladens tale. Berlingske. https://www.berlingske.dk/internationalt/dokumentation-osama-bin-ladens-tale 9
Bilag 10
- Lydoptagelse: Osama Bin Laden 10

Uddrag
D. 16/04 2004, blev der fundet et lydbånd som angiveligt skulle være indtalt af Osama bin Laden som netop udtrykker sin vrede til Vesten, med et ønske om våbenhvile.

Denne kilde vil blive benyttet til at analysere hvad der skyldes den markante had til vesten og de krigeriske terrorhandlinger. Denne tale er en attraktiv kilde til denne undersøgelse eftersom det er en førstehånds-/primærkilde.

Bin Ladens tale kommer til udtryk som et ønske om Vesten, især USA, trækker sig fra Irak, Afghanistan og Palæstina. Men også en kritisk til handlingerne som Vesten fortager sig i Mellemøsten.

I indtalingen omtaler han bl.a. Mellemøsten som de undertrykte, han mener derfor at Vestens handlinger er urimelige og undertrykker borgerne i Afghanistan, Irak og Palæstina. Midt i talen siger Osama Bin Laden:

---

For at forstå terroristernes adfærd skal man kende deres bagvedliggende værdier. Spørgsmålet angående terrorhandlingerne omhandler derfor forskellen mellem de værdier som terroristerne står for og de værdier som den vestlige verden står for.

Vesten og Østen har to forskellige verdenssyn, og derfor opstår der konflikter. Hvis Vesten skal kunne stoppe terrorangrebene, skal de vide hvilke værdier Østen kæmper for.

Vesten har gennem årtier forsøgt at indføre demokrati og fremme den økonomiske udvikling i Mellemøsten, men Mellemøstlige borger har samtlige gange ydet modstand mod denne udvikling.

Dette skyldes, som førnævnt, at menneskerettighederne i Østen står som kontrast til vestens politiske grundværdier.