Opgavebeskrivelse
Novellen hedder tårer, den er skrevet af Tove Ditlevsen i 1944. Det er midt i Anden verdenskrig (1939-1945) det er en realistisk novelle, fordi det sagtens kunne ske i den tid.

Novellen starter in medias res. Det er en hverdagsnovelle, fordi at det er hans indre kamp om han skal forlade sin mor

og flytte sammen med sin kæreste og starte et nyt kapitel, eller han skal lade sin mor holde fast i ham som hun altid har gjort. Der er få personer, og kun en konflikt. Der en åben slutning.

Indholdsfortegnelse
Tove Ditlevsen
Tårer (1944)
- Info:
Komposition
- Indre komposition:
- Resume
- Plottet
- Konflikt
- Vendepunkter
- Handlingsforløb
- Handlingslinje
- Fortalt tid
- Fortællekneb
- Berettermodellen - Anslag:
- Præsentation:
- Uddybning:
- Point of no return:
- Konfliktoptrapning:
- Klimaks:
- Udtoning:
Ydre komposition
- Layout
Personer
- Fortæller/synsvinkel - Fortæller:
- Synsvinkel:
- Hovedperson
- Bi-personer
- Relationer
- Karakterstik - Sønnen:
- Moderen:
- Ruth:
Miljø / Tid
- Miljø
- Tid
Virkemidler (kunne ikke finde ud af den her så godt)
- Sprogligestil
- Tone
Fortolkning
- Tema
- Budskab
- Titel
- Slutningen
- Målgruppen
Fortolkning
- Vurdering

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Resume - Det handler om en ung mand, som bor sammen med sin mor. Den unge mand han fundet kærligheden i en pige ved navn Ruth, og de vil gerne flytte sammen.

Den unge mand er vokset op i et hjem, hvor moderen altid har holdt ham hjemme, mens hans kammerater spillede fodboldt eller gik på fisketur, ganske uden grund eller af grunde hun ikke gjorder sig den ulejlighed at forklare ham - forbud for forbuddets skyld.

Hun havde en kolossal magt over ham. Han vil fortælle sin mor at han ville flytte sammen med Ruth, man da han fortæller det bliver hun vred, alt dirrede på hende.

Ikke alene nerven i mundvigen, der havde pint ham hele hans liv…. Og over hele det rynkede ansigt lå en sådan vrede, at han uden at vilje dukkede sig.

Den unge mand blev så forskræmt, at han ikke kunne kigge hende i øjnene, hun jagede ham 15 år tilbage i tiden, og gjorder ham igen til en forskrækket skoledreng.

Dog blev han trodsig og ville væk. Han prøvede at forklare moderen, at han gerne ville leve med kæresten Ruth - på polsk -, men moderen begyndt at græde

og alt hans mod og gode argumenter forsvinder. Han lover derfor moderen, at han ikke vil flytte, og moderen stoppede med at græde.

Lige så snart han havde lovet det væltede vreden og afmagten op i ham igen. Vreden over at moderen ”ødelægger hans tilstedeværelse”.

Novellen slutter i en fremtid, mange år efter - ja, længe efter at Ruth var flyttet sammen med ham og moderen, og længe efter, at hun var flygtet med børnene fra dette hjem.

Der kommer tilsyneladende ikke en løsning på hans problem og afhængighed af moderen. Plottet - Det er vel der hvor han fortæller moderen, at han skal flytte sammen med Ruth.

Der finder vi jo ud af at handlingen handler om at drengen gerne vil løsrive sig fra moder, og han gerne vil starte et nyt liv, med en person han virkelig holder af.

Konflikt - Det at moderen ikke kan give slip på sin søn, og lade han blive voksen, og leve sit eget liv.

Men samtidig med det kan drengen heller ikke løsrive sig fra moderen når hun begynder at græde og hulke, den sorg han ikke kan udstå hun viser.