Tårer af Tove Ditlevsen | Analyserende Artikel

Indledning
Vi har alle en opvækst som vi tager med os i livet. Barndommen kan være lykkelig med glade minder og en far og mor med overskud, men for andre kan den være hård, på mange forskellige måder. En mor med afhængighedsproblemer, eller en far som er fraværende og ikke til stede.

Alles barndom er forskellig, fælles er bare at den for os alle vil følge os i vores viderefærden. Nogen prøver desperat at rive sig fri fra denne arv, men mange fejler, da det er en ualmindelig tung byrde.

Dette tema fylder også meget i mange af Tove Ditlevsens noveller, digt og bøger. Og især i hendes novelle Tårer fra 1948, er det gennemgående for handlingen og problematikken.

Tove Ditlevsen værker er typisk meget dystre og melankolske. Og det mærker man især også i novellen Tårer, som bestemt ikke har en eventyrlig og lykkelig slutning.

Uddrag
Hovedpersonens mor virker til at være en meget streng mor, i og med at hun ikke lod ham være sammen med hans venner da han var mindre.

Hun er meget manipulerende, og ved lige hvad hun skal sige for at få sin vilje. Så snart at hendes søn ønsker at flytte væk fra hende, begynder hun at græde, hvilket hun godt ved at han ikke kan klare. Sådan hade mødre grædt i tusinde år, og sådan ville de græde sålænge der var liv på jorden. Der fandtes ingen vej bort fra disse tårer. (S. 2, l. 62- 64).

Hun beskrives i starten som værende lille og med rynker, hvilket godt kan indikere at hun er gammel. Derfor har hun nok hellere ikke så meget andet i livet end ham.

Hun tænker kun på sit eget bedste, som vil være at han boede hjemme hos hende, og ikke på hvad der reelt set vil være bedst for ham. Hun bryder sig bestemt heller ikke om hans kæreste, Ruth, og taler negativt om hende i starten.

Du får aldrig den eksamen, sagde moderen; siden du har lært Ruth at kende, har du jo overhovedet ikke rørt en bog. (s. 1, l. 1-2). Hun kunne sagtens være jaloux på at der nu er en anden kvinde i hans liv, og det ønsker hun ikke.

Tove Ditlevsen er god til at skrive en meget levende novelle, hun benytter sig af mange adjektiver og gør derved sproget mere beskrivende.

Novellen er derfor også spændene at læse, og man lever sig lettere ind i den. Fra hendes øjne dryppede tårerne frygteligt og lydløst, en ustandseligt rindende strøm, der mere end alle onde ord druknede hans vilje og opløste hans trods. (s. 2, l. 57- 60).

Hun benytter sig også af sproglige virkemidler, hvor hun bevist kalder ham en dreng.

Det gør hun fordi han sidder ved hendes fødder og har overgivet sig, og nu er tilbage i samme situation som for 15 år siden. Det er med til at underbygge at han altså sidder fast i en ond cirkel han ikke kan bryde ud af.

Selvom moren og sønnens forhold er unormalt og skadelig, så er der alligevel også noget kærlighed i det.

For godt nok så ønsker sønnen at rive sig løs fra sin mor, men han holder dog alligevel også af hende. Da’ hun begynder at græde, er det eneste nemlig han kan gøre at trøste hende. Denne kærlighed er derfor også et vigtigt tema i novellen.

Men kærlighed er der også mellem hovedpersonen og hans kæreste Ruth. Og dette skaber stor splid for ham, for han er nødt til at vælge imellem hans kærlighed til Ruth eller hans mor, og ender så med at vælge moderen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her