Vorherrebevares | Analyse | Tove Ditlevsen

Indledning
Novellen ”Vorherrebevares” er skrevet af en dansk forfatter, ved navn Tove Ditlevsen. Novellen er en del af en stor novellesamling, som udkom i 1948, Tove Ditlevsen er en forfatter som i sin tid har skrevet digte, noveller og romaner.

Det emne hun beskæftiger sig mest med, er kærlighed, kvinder og børn. Man kan se at ”Vorherrebevares” er en novelle, fordi genretrækkene for en novelle træder meget i spil.

Vi møder meget få personer, få miljøer og der bliver gjort brug af in medias res, hvilket betyder at fortællingen starter midt inde i handlingen.

Uddrag
I novellen bliver der også brugt en del ældre ord og navne som ”fru magister og rosenskjold” som er ord der måske blev brugt for 30 år siden.

De tre personer vi møder i novellen er Rosa Ejnar, og den lyshårede fra Rollos. Man får ikke så meget af vide om Rosas ydre, men hun er en ung og smuk pige der er i starten af 20’erne,” det er dog en pokker flot pige, gud ved, hvad hun vil med den gamle tørvetriller”.

Rosa bor i sin lejlighed med hendes ægtemand Ejnar, det er der hun tilbringer sin tid mest, da hun ikke har et arbejde. Hun lever et mere fornemt og fint liv i forhold til hendes veninder.

Dermed kan man sige at hun ligesom tilhører den overlegne klasse, og hendes venner/veninder er lidt mere i den underlegne klasse.

Hendes veninder bruge en form for slang i deres sprog, og dermed er de overhovedet ikke interesseret i at gifte sig med en mand som Ejnar.

Rosa levede en hård barndom, da hun er forældreløs. Der skete så et mirakel for hende, da hun fandt sin ægtemand Ejnar, dermed blev hendes fortid lagt til side. ” aldrig fortælle en vigtig kælling, at jeg hverken har en far eller mor”.

Ejnar er en velhavet mand, han er den der tjener penge til huset, da han har et arbejde. Ejnar er en mand i 30’erne da vi for at vide at han er 10 år ældre en Rosa.

Den lyshårede er en ”flad person”, fordi vi hører ikke så meget om ham, udover at han har lyst hår, og at han arbejder i ”Rollos”. Den lyshårede er et symbol på det forbudte, fordi at Rosa ikke må gøre det forkerte, hvilket vil være, at hun ikke må være sammen med ham.

I novellen er Rosa repræsentant for den barnlige side, hvilket man ser i novellen hvor hun siger: ”Ejnar syntes, det var sødt, hun var så barnlig.

Så syntes hun det også selv og var blevet en hel mester i at opføre sig som en baby for at gøre ham glad”. Her kan man se at hun er lidt barnlig med vilje, da hun gør Ejnar glad, og af den grund repræsenterer hun det barnlige i novellen.

Man kan se i novellen at der også bliver brugt en del fra forvaresmekanismen, da Rosa bruger hendes regression det meste af novellen ”så gå da ordenligt, kører, råbte hun og fik pludselig tårer i øjnene. Hun tænkte: jeg må hjem og se, om Ejnar er kommet. ”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu