Vorherrebevares | Analyse | Tove Ditlevsen | 12 i Karakter

Indledning
Kønsroller er et meget omtalt tema i litteraturen. I novellen ”Vorherrebevares” fra novellesamlingen ”Dommeren”, formår Tove Ditlevsen at skildre kvinders muligheder i 1948 - både ægteskabsmæssigt, erhvervsmæssigt og seksuelt.

Det var i 1908, at kvinder i Danmark vandt den kommunale valgret og året efter, marts 1909, kunne deltage i et kommunalt valg for første gang.

Men det var først den 15. juni 1915, da grundloven blev ændret for anden gang, at kvinderne fik valgret til Folketinget.

Uddrag
I den fjerde del, som er fra linje 65-128, uddybes forholdet mellem Ejner og Rosa. Man læser om hvordan Rosa og Ejner mødtes, hvor noget af det bliver forklaret i flashbacks.

Man hører også om Rosas fortid, hvor man får indblik i hendes liv på børnehjemmet, hvor hun hverken har haft en mor eller far.

Den femte og sidste del er fra linje 129-159. Det er i denne del at en hanhund er interesseret i Lady, og Rosa af den grund tager snoren af Lady, selvom hun har fået besked på at holde den i snor.

Rosa beslutter sig også for at snakke med den lyshårede mand, og klimaks er hvor Ejner stiger ud af en sporvogn og løber imod dem.

Mens hun snakker med den unge mand, ser han også at hunden ikke er i snor. Novellen har en åben slutning, hvor Ejner råber, at Rosa skal få fat i hunden, inden det er for sent.

Novellens fortællertype er en 3. persons fortæller, da ord som ”hun” og ”han” bliver brugt, når det angår personerne og ikke ”jeg”.

Fortælleren er implicit, da han ikke deltager i begivenhederne. Det er en personbundet fortæller, hvor synsvinklen ligger hos Rosa.

Det er kun hendes tanker og følelser, som fortælleren har adgang til. Det at fortælleren har et indvendigt syn gør, at man får sympati for Rosa, imens man læser novellen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu