Vorherrebevares | Analyse | Tove Ditlevsen | 12 i Karakter

Indledning
Kvinder. I samfundet, litteraturen, kunsten osv. havde man i mange år forsøgt at hæmme, glemme og tæmme kvindernes stemme. Men under det moderne gennembrud vendte skuden.

Problemerne blev sat på talerstolen, i en eksperimenterende, naturalistisk, realistisk, ekspressionistisk og impressionistisk ny kunstnerisk og litterær verden der

med et lille skub fra Georg Brandes, gjorde op med romantikkens skønne, idealiserende syn og skildring. De 3 K’er; Kirke, Klasse og Køn krævede nogle nye boller på suppen, og kampen om kvinders vilkår triumferede hermed.

En kamp der startede en revolutionerende udvikling som har lagt grund for det, ifølge nogle, ligestillede samfund vi lever i, i dag. Og som indtil nu stadig spiller en vigtig rolle i kunst og litteratur.

Uddrag
Relevant er det at se på personerne i novellen. Rosa. Rosa er en kvinde. En kvinde der er tilfreds med tilværelsen.

Eller er hun det? ”Fru magister Rosenskjold, sagde hun til sig selv inde i ruden, for at få bedrøvelsen bort. Det lød rigtig nok af noget andet end husassistent Rosa Andersen.”

3 Rosa er via. ægteskabet med Ejnar gået fra underklassen til overklassen, hvor hun som Fru Magister Rosenskjold ikke længere skal arbejde som husassistent og er med stor afstand til hendes besværlige barndom som børnehjemsunge.

Dette gør hende glad, og denne sociale samt økonomiske kontrast til hendes tidligere liv ser hun positivt på. ”Hun kunne godt lide, han sagde sådan noget.

Det var, ligesom man havde en far, der sørgede for en og holdt alt ondt borte”4 Den 10 år ældre ægtemand, Ejner giver altså Rosa en tryghed, og har en faderlig rolle i hendes liv.

Hun ser op til ham, og man kan sige at han påtager sig en del af den rolle som Rosas egen far ikke kunne. Ejner er et symbol på den side af Rosa, der gerne vil være i den ordentlige, ansvarlige og kontrollerede husmoderrolle.

Modsat dette er der også en anden side af Rosa. En anden side af Rosa som primært kommer til udtryk implicit i hendes tanker og handlinger.

En anden side af Rosa, hvor hun ønsker at slippe løs fra det fastlagte liv med Ejner, og leve et løstlagt liv som ungmø. Her kommer ham den lyshårede fra ”Rollo” nemlig på banen.

Rosa har nemlig en speciel fascination af ham den lyshårede, selvom hun ikke helt selv vil anderkende disse følelser. ”Den lyshårede var ikke til at se.

Det gjorde hende ked af idet. Vorherrebevares, tænkte hun, man skulle næsten tro jeg var forelsket i ham”5 Den lyshårede er med til at repræsentere, den mere forbudte side af Rosa, måske den sande side af Rosa, som splitter hende med livet som Ejnars hustru.

Tager man fat i den psykoanalytiske metode, sker der i novellen en konflikt mellem Rosas over-jeg og id. Når Rosa er derhjemme og i forbindelse med Ejnar, er hun styret af over-jeget.

Her følger hun samvittighed, normer og idealer. Modsat dette er hun når hun er ude, og i sin underbevidsthed styrret af id’et. Her følger hun sine drifter og det fortrængte, som i samfundet ikke er anerkendt, accepteret eller approberet.

Disse to sider eller arenaer hun agerer i bliver separeret af vinduerne i hendes lejlighed. Endnu et vigtig symbol i fortolkningen af teksten er hunden Lady.

Hele vejen igennem teksten er der meget fokus på hvordan lady er i løbetid, stræber efter at komme ud, og når hun så er ude, har hun svært ved at gå i snor.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu