Skildringer af kvinders livsbetingelser | Analyse | 10 i Karakter

Indledning
Det rimelige og retfærdige i kvinders rettigheder og livsvilkår er et tema, som fylder meget i øjeblikket.

Vi er midt i metoo bevægelsens anden bølge, vi diskuterer mulige indgreb for at sikre en større repræsentation af kvinder i ledelse og bestyrelser og endelig har sygeplejerskerne varslet strejke d. 20.

maj i et forsøg på endelig at gøre op med de store lønforskelle mellem klassisk kvinde- og mandsdominerede fag.

Nutidens sværdslag er de seneste i en lang bevægelse væk fra en historisk kvinderolle i skyggen af manden.

Denne bevægelse kan spores langt tilbage i historien; men det moderne gennembrud beskrives ofte som den tidsperiode, hvor fokus på kvinders rettigheder for første gang blev et bredt samfundstema.

Hermann Bangs novelle En Historie fra Skumringen fra 1880 er et eksempel på den række af litterære værker, som bidrog til dette .

Uddrag
I forhold til at finde en mand, så havde kvinden til rolle at forholde sig passiv og vente på at blive valgt, og her går Emilie lidt imod den

når hun tager initiativ til at snakke med den unge mand: ”saa tager hun sig sammen og taler...hendes egne Ord lyde i hendes Øren som en fjærn og fremmed Lyd

hans muntre Svar kan hun næppe fatte...” (s. 2, ll. 47-48). Trods at man som læser ikke ved præcist, hvad der bliver sagt

så kan det tolkes således, at Emilie indser, at han ikke deler hendes følelser, og at han aldrig havde nogen intention om at tage deres forhold et skridt videre.

Da det bliver tid til at de skal tage afsked, forlader alle andre stuen, så Emilie og den unge mand kan sige farvel i fred.

Da de bliver alene beder den unge mand Emilie om at spille klaver. Imens hun spiller, indser hun, at hun har ”været blind, og disse Toner var Gravsangen over hendes Kjælighed!” (s. 7, l. 122).

Da den unge man går uden at fri eller tale om gensyn er deres forhold reelt forbi. Emilie føler sig svigtet og ydmyget: ”Stirrer ud i Mørket” (s. 8, l. 153).

Det at hun stirrer ud i mørket symboliserer hendes manglende fremtidsudsigter. Det er ikke blot Emilie, der bridrager til billedet af, hvor vigtigt det var for kvinder i 1800-tallet af blive gift – det er også de andre kvinder i novellen.

Det er tydeligt, at de er klar over, hvor meget der står på spil for Emilie denne aften. De er heller ikke typerne, der bare ser på.

De forsøger konstant at lade de to unge mennesker være alene sammen, så den unge mand kan gå ned på knæ.

Novellens komposition har en stor betydning for læserens indtryk af hovedpersonen Emilie og den situation hun befinder sig i.

Den 1. halvdel af novellen befinder sig i nutiden, ved afskedsfesten. Der sker dog en ændring halvvejs inde i handlingen – 2. halvdel af novellen har en fragmenteret form.

Der tilføjes utydeligt markeret krydsklipning mellem nutid og flashbacks til hendes fortid. Det mest bemærkelsesværdige i forskellen mellem nutiden og datiden er Emilies sindsstemning.

Dette skyldes, at hun i nutiden kender til sandheden; at hun lagde mere i deres forhold end han gjorde, idet han måske ikke så det som mere end en uskyldig flirt, imens hun allerede tænker på ægteskab.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu